Termoregulační efekt venkovní stínicí techniky

Interiérová a exteriérová stínicí technika významně ovlivňuje tepelnou regulaci interiéru. Požadované parametry zejména exteriérové stínicí techniky jsou zcela zřejmé – jde o omezení teploty interiéru v letním období, resp. snížení úniku tepla v zimním období. Obecně se udává, že při využití stínicí techniky je úspora spotřeby energie v rozmezí 20-25 % v energetické bilanci budov - dle konkrétního objektu.

Klíčový produkt – exteriérová stínicí technika


Vysoký stupeň zastínění, termoregulační i ochranný efekt, snižování hladiny hluku, možnost elektrického ovládání nebo systém dvojího naklápění lamel u ISOTRA Duo systému - to jsou základní přednosti exteriérových žaluzií a rolet.

Termoregulační efekt


Případné úniky tepla lze vyhodnotit na základě termovizního měření, které znázorňuje rozložení povrchové teploty pomocí měření hustoty infračerveného záření z povrchu před použitím a následně s použitím exteriérové stínicí techniky.

Jako příklad lze uvést porovnání termogramů s použitou stínicí technikou ISOTRA Zetta 70. Na základě výsledků měření lze zaznamenat značný pokles tepelného projevu sledovaných oken, jak je patrné na obr. 1. Termogramy prokazují výborné zastínění okenních ploch stínicí technikou. Prostup tepla z vnitřní části objektu při použití stínicí techniky ISOTRA Zetta 70 se výrazně snížil. Průměrná teplota v ploše (TAVR) poklesla v průměru o 4,4 °C za daných podmínek.

    

Termovizní měření: první snímek bez stínicí techniky, druhý snímek s použitím stínicí techniky ISOTRA Zetta 70. Měření probíhalo v době od 19:30 do 20:30. Okolní teplota v průběhu měření se pohybovala v rozmezí (0 až 1)°C za bezvětří. Vnitřní teplota v objektu byla 23°C v přízemní části, v patře 24°C. Termogramy před použitím a následně s použitím stínicí techniky byly vytvořeny s 15 minutovým odstupem, kde mohlo dojít pouze k mírnému zkreslení povrchových teplot.

Exteriérová stínicí technika významně ovlivňuje tepelnou regulaci v interiérech. Automatizované systémy řízení budov, jejich propojení s řídicími systémy žaluzií, energetická nezávislost těchto systémů a snížení prostupu tepla umožňuje dosažení vyšší kvality a komfortu při celkově nižších nákladech.

Společnost ISOTRA se dlouhodobě zajímá o technologie clon slunečního záření a jejich dopad na energetickou úspornost. Technologie, vypracované postupy, vývoj a výzkum v této oblasti ji řadí mezi přední výrobce stínicí techniky a je vnímána jako jeden z technologických lídrů oboru nejen v ČR.
31.10.2012
  • ISOTRA a.s.

    ISOTRA je technologickým lídrem v oblasti stínicí techniky nejen v ČR, ale i ve světě. Na trhu působí již od roku 1992. Vlastní vývojem a výrobou tvoří interiérové i exteriérové žaluzie , předokenní venkovní rolety , látkové rolety , solární žaluzie , plisse , japonské stěny , screenové rolety , sítě proti hmyzu , markýzy , verandy a v neposlední řadě pergoly .


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444