Tepelná izolace plochých střech

Plochá střecha před rekonstrukcí – v havarijním stavu

Plochá střecha před rekonstrukcí – v havarijním stavu

V současné době v ČR existuje ohromné množství panelových domů s plochými střechami. Mnohé z nich se jejich majitelé chystají revitalizovat. Začíná se pochopitelně od střechy, kdy značná část z nich není dobře zateplená a správně vyspádovaná. Na mnohých střechách se tvoří kaluže, voda špatně odtéká a to spolu přispívá k zatékání dešťové vody do střešního pláště budovy.

Správným řešením pro každou takovou rekonstrukci střechy je začít tím, že se provede  přespádování celé plochy střechy tak, aby dešťová voda mohla odtékat do vpustí.

Stahování ekostyrenbetonu latí – vytváření spádové vrstvy
Dobrým řešením je použití ekostyrenu, resp. ekostyrenbetonu, což je lehký, tepelně izolační beton, který mimo to, že je velmi lehký, je také tvarovatelný a tím i velmi nerovné plochy lze pohodlně opravit a přitom nezatížit statiku stavby.

Optimální sklon spádové vrstvy se zpravidla volí okolo 2%, což představuje spád 2 cm na jednom metru. Menší spád může být opět problém v tvoření prohlubní a větší spád je zbytečný, protože se spotřebovává více materiálu a prodražuje se tím stavba.

Ideální je kombinace ekostyrenbetonu a tepelné izolace z polystyrenových desek. Polystyrenové desky lze pokládat buď pod spádovou vrstvu ekostyrenbetonu, nebo na spádovou vrstvu.

Penetrace ploché střechy asfaltovým nátěrem
Jako hydroizolace pak může sloužit klasická asfaltová lepenka, kterou lze tavit přímo na ekostyrenbeton. Ten je zapotřebí opatřit asfaltovým penetračním nátěrem.

Pokud se použije hydroizolační fólie, pak ideálním řešením (dovoluje-li to statika stavby) je tzv. “zelená střecha“, kdy fólii přitížíme zeminou, štěrkem, nebo dlažbou na terče, čímž zabráníme UV záření, které má velmi negativní vliv na jakýkoliv hydroizolační materiál a podstatně tím zvýšíme životnost celé skladby střechy.




Ekostyren je určen k svépomoci a lehký beton z něj můžeme připravit ručně v míchačce, nebo v domíchávači. Čerpat lze šnekovými čerpadly, nebo mixokrety.

Více najdete na stránkách www.ekostyren.cz.
23.04.2018

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444