Tepelná čerpadla Panasonic - jen dobré zkušenosti

Společnost KLIMA RAPID získala v uplynulých letech řadu zkušeností z instalací tepelných čerpadel Daikin Altherma, která pracují na podobném principu jako tepelná čerpadla Panasonic Aquarea. Proto zde poté, co se v roce 2010 firma stala velkoobchodním zástupcem společnosti Panasonic v oblasti tepelných čerpadel Aquarea a klimatizací byli zvědaví, jak tyto výrobky obstojí v jejich testování.

Princip a komponenty


Panasonic Aquarea jsou tepelná čerpadla vzduch-voda, využívají tedy energii z venkovního vzduchu, která se pak předává ve formě vody pro vytápění domu a přípravu teplé užitkové vody.

Nejčastěji tato čerpadla dodává KLIMA RAPID v provedení SPLIT, což znamená, že se skládá z venkovní jednotky a z vnitřního hydroboxu propojeného chladivovým potrubím. K vnitřnímu hydroboxu je pak možné dopojit zásobník na TUV (ohřev teplé užitkové vody). Dělené SPLIT provedení tepelných čerpadel Panasonic Aquarea je nabízeno ve výkonových řadách 7, 9, 12, 14 a 16 kW topného výkonu, a to buď pro napájení 230 V nebo 400 V.

Vnitřní jednotka Panasonic Aquarea - hydrobox

Vnitřní jednotka tepelného čerpadla Panasonic, nazývaná též hydrobox se rovněž dodává ve výkonových řadách 7 kW, 9 kW, 12 kW, 14 kW a 16 kW a je možné volit provedení 230 V nebo 400 V.
 
Vnitřní hydroboxy ve výkonech 7 kW a 9 kW jsou vybaveny standardně záložní 3 kW elektro patronou. Tyto výkony doporučujeme a dodáváme v provedení elektrického napájení na 230V. Vnitřní hydroboxy ve výkonech 12 kW až 16 kW jsou podle způsobu napájení vybaveny buď elektro patronou 6 kW (2 x 3 kW)  v případě elektro napájení z 230 V. U modelů na 400 V jsou osazeny elektro patrony o výkonu 9 kW (3 x 3 kW).  

Prohlédněte si příklad instalace vnitřního hydroboxu v kombinaci se zásobníkem TUV + zapojení stávajícího elektro kotle jako případného záložního zdroje:

Hydrobox Panasonic o výkonu 9 kW v provedení  230 V se zabudovaným dohřevem 3 kW. Hlavní elektrické přívodní kabely  jsou vždy vedeny od domovního elektrického rozvaděče přímo k hydroboxu, který je osazen proudovými chrániči. Z fotografie je patrné, že spínání elektro patron nezajišťují stykače, jak je tomu například u tepelných čerpadel Daikin Altherma. Tepelná čerpadla Panasonic využívají pro spínání polovodiče a relátka. Z tohoto důvodu je provoz hydroboxu tepelného čerpadla Panasonic Aquarea velice tichý. Tichý provoz vnitřní jednotky tepelného čerpadla Panasonic zajišťují kvalitní oběhová čerpadla Grundfos UPSO 25-60 Low energy (obrázek vpravo) s nízkou spotřebou elektrického proudu.

Zásobníky Panasonic TUV na teplou užitkovou vodu

Zásobníky na teplou užitkovou vodu jsou v nerezovém provedení o objemech 200 a 300 litrů. Zásobník je vždy vybaven 3 kW elektropatronou a dvojím bezpečnostním teplotním spínačem, který je možné přímo elektronicky zapojit na svorkovnici hydroboxu a hlídat tak přehřátí zásobníku.

Montážní manuál ke stažení

V dodávce zásobníku je automaticky v ceně směšovací 3-cestný ventil včetně kvalitního Siemens servopohonu a teplotního čidla.

Venkovní jednotka Panasonic Aquarea

Venkovní jednotka je vybavena invertorovým kompresorem Panasonic a podle topného výkonu je buď v provedení jedno vrtulovém nebo dvou vrtulovém. Tepelná čerpadla o výkonu 7 kW a 9 kW jsou jedno vrtulová. Tepelná čerpadla o výkonu 12 kW až 16 kW jsou dodávána jako dvouvrtulová.

Co je třeba na tepelných čerpadlech Panasonic Aquarea ocenit je způsob odtávání venkovní jednotky. Během dlouhé minulé zimy a klimatických podmínek od -10 °C až po +5 °C měli ve firmě KLIMA RAPID možnost testovat právě způsob odtávání na desítkách lokalit a při různých venkovních teplotách. Závěrem lze jednoznačně konstatovat, že výrobci Panasonic se způsob dokonale povedl, takže žádná reklamace na zamrzlé tepelné čerpadlo se neobjevila. Výhodou je, že do jednotky není nutné instalovat topný kabel pro ohřev spodní vany jednotky, jak tomu bylo například u konkurenčních výrobků Daikin Altherma, kdy se musel kabel dodatečně doplňovat a ve firmě několikrát řešili namrzání jednotky.

Namrzlou venkovní jednotku těsně před režimem odtávání vidíte na fotografii vpravo. Celý proces odtávání trvá méně než 3 minuty.

Schéma zapojení tepelného čerpadla Panasonic Aquarea


Doporučený způsob zapojení včetně zásobníku TUV je uvedeno níže. Z praxe se osvědčilo, že nejlepších provozních podmínek a spotřeby lze dosáhnout u instalací v kombinaci s podlahovým vytápěním. V případě využití na otopné soustavy s radiátory je nutné počítat, že maximální výstupní teplota z čerpadla je okolo 50 °C. Výkonové křivky a účinnosti naleznete v Servisním manuálu na webu společnosti Panasonic.

Ovládání tepelného čerpadla


Tepelné čerpadlo je vybaveno ekvitermní regulací a nastavení ekvitermní křivky se provádí přímo na hydroboxu vnitřní jednotky Panasonic Aquarea. Z praxe lze říci, že ovládání a nastavování parametrů je velice intuitivní, oproti zkušenostem s jinými výrobci. V ovládání je možné nastavit ekvitermní spínání, požadované teploty topení a pro zásobník TUV, spínání elektro patron a v neposlední řadě týdenní časové programování. Tepelné čerpadlo Panasonic Aquarea je vybaveno i vlastní autodiagnostikou případných poruch.

Závěr


Desítky referenčních montáží pracovníky společnosti KLIMA RAPID po celé ČR prověřily kvalitu tepelných čerpadel Panasonic a na základě těchto zkušeností lze jednoznačně konstatovat, že tepelná čerpadla Panasonic Aquarea lze doporučit jednak do novostaveb, ale i pro náhrady stávajících elektrokotlů, u nichž je drahý provoz co do spotřeby elektrické energie.
30.09.2011 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444