Telčí prošel rej masek

V mnoha vesnicích máte nyní možnost potkat maškarády. Vypukl totiž masopust, fašank nebo také ostatky. Tak se říká lidovému svátku, který předchází Popeleční středě. Lidé oblečeni do barevných kostýmů oznamují konec zimy, příchod jara a přípravují se na 40denní půst před Velikonocemi.

Masopustní veselí naplno propuklo tento víkend i v Telči. Rej masek procházel renesančním městem za doprovodu folklorního souboru Podjavořičan.

Maškarády přivítal starosta města, pohostil je masopustními koblihami a těm starším nabídl i něco ostřejšího. Přihlížející mohli ochutnat jitrnice, jelita a další pochoutky ze zabijačkových hodů a zahřát se svařeným vínem nebo horkou čokoládou.

Během tohoto lidového svátku nesmí na stole chybět tradiční masopustní jídla. Ta byla vydatná, aby se lidé připravili na nadcházející půst. Typickým pokrmem byly jistě smažené koblihy. Připravte si je podle receptu.

Masopustní smažené vdolečky


550 g hladké mouky
špetka soli
140 g másla (rozpustit, ale nesmí být horké)
2 žloutky
1 vejce
70 g moučkového cukru
kvásek: 3 dl mléka, 30 g kvasnic, lžička pískového cukru

V mouce rozmícháme sůl, přidáme máslo, žloutky, vejce, cukr, kvásek a vypracujeme těsto. Rozválíme na 3,5 cm silnou placku a vykrajujeme koláčky, které necháme dobře vykynout. Uprostřed uděláme jamku. Smažíme v rozpuštěném tuku jamkou dolů.

Na koláčky si můžete namazat svou oblíbenou marmeládu, oslazený tvaroh nebo čerstvou šlehačku.



06.02.2013 | Jana Koenigová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444