Také si budete posílat elektřinu?

Právě schválenou novelu energetického zákona mnozí odborníci označují za zlom pro českou energetiku. Aby od prvního dne příštího roku mohla vstoupit v platnost, musí ji ještě schválit Parlament, ale tomu by nemělo nic bránit. Novela umožňuje odstartovat tak zvanou komunitní energetiku. Jde o možnost sdílet elektřinu vyrobenou v lokálních zdrojích mezi lidmi, obcemi i firmami.

V praxi to znamená, že například z fotovoltaických panelů umístěných na chalupě či na chatě mohu vyrobenou elektřinu, kterou přímo v tom víkendovém sídle nevyužiji, posílat do svého bytu, nebo svým příbuzným či známým kdekoli v republice. To velmi pravděpodobně podpoří další zájem o fotovoltaické elektrárny (FVE). A když se k tomu přičte i možnost ušetřit za elektřinu, využít štědrou dotaci a ještě pomoct přírodě, jsou plusy těchto zdrojů elektřiny jasným argumentem pro jejich realizaci. V čem spočívají další výhody FVE? A na co si dát pozor při výběru dodavatele?

Nejlepší je vsadit na zkušenost a solidnost

V důsledku solárního boomu raketově přibylo firem, které se na něm snaží vydělat. Řada z nich bohužel nemá zkušenosti, technické zázemí ani dost kvalifikované pracovní síly. Proces instalace FVE se pak snadno zkomplikuje.

Při výběru dodavatele FVE neriskujte. Určitě se dívejte na reference a vybírejte mezi většími, solidními dodavateli, kteří už mají něco za sebou. Ideální je, když vám společnost zajistí kompletní služby – od návrhu přes instalaci až po servis.

FVE dávají smysl ekonomicky i ekologicky

Důvodů, proč po fotovoltaice sáhnout, je celá řada. Připomeňme si aspoň ty nejdůležitější.

  1. Finanční úspora: Díky nižším účtům za elektřinu se vám bude počáteční investice postupně vracet.
  2. Snížení nákladů na elektřinu v jiném odběrném místě: Tzv. komunitní energetika umožní nespotřebovanou elektřinu v místě výroby (např. na chatě) „poslat“ do bytu třeba v Praze.
  3. Ohleduplnost k přírodě: Panelům stačí slunce. Nepotřebují žádné další palivo, které by zatěžovalo přírodu.
  4. Snadná instalace, zjednodušená legislativa: Instalace FVE je rychlá a čistá. Většina FVE s výkonem do 50 kWp navíc nepotřebuje stavební povolení ani licenci ERÚ.
  5. Dlouhá životnost, nízké náklady na údržbu: Křemíkové články vydrží desítky let a mají velmi nízkou poruchovost.
  6. Dotace až 205 000 Kč: Žádost o dotaci z programu Nová zelená úsporám navíc solidní dodavatel vyřídí za vás.



Sáhněte po PREcizním a výhodném řešení

PRE je sázka na jistotu. Jsme třetí největší energetická skupina v ČR se 125letou historií. Nehrozí proto, že bychom nedodrželi své závazky. Fotovoltaice se věnujeme od roku 2009 a máme za sebou přes 5 000 instalací. Nabízíme dostupné a kvalitní technologie. Zpracujeme vám nezávaznou cenovou nabídku, navrhneme řešení, vypracujeme dokumentaci, nainstalujeme panely a zajistíme servis. Pomůžeme vám také vyřídit dotační příspěvek. S naším produktem PRE PROUD SOLAR navíc získáte slevu za každou přebytečnou MWh, která z vaší FVE odejde do distribuční sítě.

Těšíme se na vás v Centru služeb PRE, Jungmannova 747/28, Praha 1, každý všední den od 9 do 18 hodin. Chcete se na cokoli zeptat? Napište nám na adresu tepelnestudio@pre.cz nebo zavolejte na 267 053 464. Další informace najdete na pre.cz/fotovoltaika
10.07.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444