Syté barvy v dětském pokoji

Budeme předělávat dětský pokoj pro tříletou slečnu a chtěli bychom vymalovat sytě oranžovou barvou v kombinaci s "jarní" zelenou. Předpokládám hráškový koberec a závěsy též v zelené barvě. Nábytek dřevěný v barvě borovice. Někde jsem se dočetla, že syté barvy působí agresivně a rušivě, tak nevím, zda je to dobrý nápad?

Je pravda, že dle psychologů se to nemá se sytými odstíny teplých barev (červená, žlutá, oranžová) moc přehánět, neboť mohou vést k přehnané aktivitě, případně až agresivitě. Ale vzhledem k tomu, že v pokoji plánujete doplnit sytě oranžovou barvu barvou "jarní" zelenou, tak bych se toho nebála. Tedy v případě, že dítě, pro které je pokoj určený, není vyloženě hyperaktivní.

Při výběru barev je totiž dobré částečně vycházet z povahy dítěte. Uklidňující jsou studené barvy jako jemná světle zelená, světle modrá a krémové barvy. Zdá-li se vám vaše dítě příliš zádumčivé či pasivní, doplňte naopak pokoj dostatečným množstvím předmětů v sytějších zelených, žlutých a červených odstínech. Zelená barva navíc podle principů Feng shui posiluje proudění východní energie čchi, která má vliv na pocit jistoty. Takže zelená na koberec či závěsy je jistě ideální volbou.

V následujícím článku si můžete o sladění barev v dětském pokoji přečíst více.

O harmonickém uspořádání prostoru včetně vybavení a barev pojednává rovněž článek Feng shui pro dětský pokoj.
25.02.2010

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444