S vysokými náklady na topení zatočí umělá inteligence

S rostoucími cenami energií stále více stavebníků a investorů řeší, jak se připravit na zimu a zejména jak snížit náklady na vytápění. Ty obvykle tvořily přibližně 52 % celkových nákladů průměrné domácnosti, letos však mohou vystoupat i na několikanásobek.

Udržet tyto náklady na uzdě může pomoci moderní systém zónové regulace Wavin Sentio, který díky vyspělé umělé inteligenci dokáže jak v rodinných domech, tak i kancelářských objektech, školách či nemocnicích dosáhnout až 40% úspory energie. Navíc zajistí příjemný tepelný komfort, a to dle potřeb jednotlivých místností či zón.

Vedle schopnosti výrazně snížit náklady na vytápění hovoří pro inteligentní regulaci vytápění Wavin Sentio i snadná instalace, jednoduché ovládání a možnost variabilního rozšíření kapacity. Systém lze navíc instalovat nejen během stavby či rekonstrukce objektu, ale díky bezdrátové variantě i v době, kdy už je v provozu a nejsou možné žádné výrazné montážní zásahy. Nasadit lze jak v kombinaci s podlahovým vytápěním, tak i s vytápěním prostřednictvím radiátorů nebo při využití obou systémů. Sentio lze také propojit s rozsáhlou škálou zdrojů, jako například kondenzačními plynovými kotli, tepelnými čerpadly či elektrickými kotli a spotřebu lze s jeho pomocí regulovat i v případě dálkového vytápění objektu teplárenskými společnostmi.


Jak to funguje?

Srdcem a vlastně i mozkem systému je centrální řídicí jednotka (CCU), která s pomocí umělé inteligence zapíná a reguluje topení tak, aby byl v jednotlivých místnostech či zónách zajištěn co nejvyšší tepelný komfort při co nejnižší spotřebě energie. Potřebuje k tomu jen vstupní data o teplotách venku i vevnitř. Informace o venkovní teplotě jí předává venkovní teplotní čidlo. Údaje o pokojových teplotách zase získává s pomocí drátových nebo bezdrátových termostatů a senzorů, které jsou rozmístěny v jednotlivých místnostech. Senzory jsou de facto alternativou termostatů. Měří také pokojové teploty i vlhkost, ale nemají ovládací rozhraní. Mohou být ovládány pouze přes dotykový display, nebo i na dálku pomocí aplikace instalované na počítači či mobilním telefonu. Pokud je počet regulovaných zón větší, lze k řídicí jednotce připojit rozšiřující moduly. Celkem může CCU ovládat až 16 termoelektrických pohonů pro řízení až osmi různých zón. K dispozici má také dva výstupy s napětím (230 V) a dvě relé pro ovládání čerpadel.



Úspory pro rodinné domy, školy, školky, kanceláře i nemocnice

Díky zmíněné integrované umělé inteligenci pak systém dokáže sám reagovat na aktuální situaci a regulovat teplotu v každé místnosti samostatně, a to dle konkrétního zadání, které se v průběhu dne může i několikrát měnit. Například pokud uživatel nastaví, že chce mít v pracovně v 7 hodin ráno příjemných 23 stupňů, systém sám začne s teplotou pracovat a připravovat se na ni ještě před sedmou hodinou. Kolem 4. hodiny odpolední už může pracovna pomalu začít vychládat, natápět by se ale měl dětský či obývací pokoj. To samé lze využít i ve školách či školkách, nemocnicích, kancelářských objektech nebo hotelích, které vždy mohou topení v daném pokoji zapínat až bezprostředně před příjezdem hostů. Právě tento přístup umí udržet náklady za vytápěni na uzdě. Ocení to všichni majitelé nemovitostí, kteří si dnes dělají vrásky z rostoucích cen energií. Pořízení systému Sentio sice předpokládá jistou investici, podle dosavadních zkušeností investorů se ale náklady na pořízení systému obvykle vrátí již během dvou topných sezón.

Ještě větší úspory s pomocí podlahového vytápění

Asi největších úspor pak lze dosáhnout v případě kombinace systému Sentio s podlahovým vytápěním. To totiž zajistí rozložení teploty v místnosti výrazně lépe než při topení radiátory. Topná plocha má ve srovnání s radiátory také nižší teplotu včetně teploty topného media. Ideálním řešením je proto propojení s moderními zdroji tepla, jako jsou sluneční kolektory, tepelná čerpadla, nebo kondenzační kotle, které mají výrazně vyšší účinnost a nižší spotřebu. 

01.11.2022 | PR
  • Wavin Czechia, s.r.o.

    Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku 1990.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444