Světlovody snižují účty za elektřinu

Světlovody nejsou na trhu novinkou, ale podle dovozců a montážních firem o ně letos roste zájem. Jeden z důvodů nepochybně souvisí s energiemi. I přes takzvané zastropování se cena elektřiny pro domácnosti a firmy násobně zvýšila. Občané, živnostníci i podnikatelé hledají příležitosti, jak snížit své účty, a to ideálně dlouhodobě udržitelnou formou. Světlovody jim v tom pomohou. Jak?

Světlovod je v principu jednoduché mechanické zařízení, které při svém „provozu“ nevyžaduje přísun elektrické energie, a přesto během dne přináší do interiéru světlo. Představit si jej můžeme jako trubku, která propojuje střechu a interiér. Na střeše se nachází většinou kopule, jejímž úkolem je zachytit maximum světla. Další část systému představuje tubus s vysoce odrazivým povrchem, jenž vede světlo. Konečně třetí podstatnou částí je difuzér, zjednodušeně vyjádřeno interiérový stropní prvek, který vypadá jako běžné svítidlo.

Nyní se podívejme na jednotlivé komponenty systému podrobně, a to na příkladu světlovodného systému Solatube, který lze nalézt na webových stránkách www.solatube.cz.
 

Zachytit maximum světla

Solatube využívá kopuli, která pracuje na principu Fresnelovy čočky. Má větší povrchovou plochu, a tak dokáže zachytit až o 20 % více světla. Solatube nabízí patentovanou technologii Raybender 3500, jejíž přednost spočívá ve schopnosti využít dopad paprsků z různých úhlů a zajistit rovnoměrný výdej světla v průběhu celého dne. Kopule je vybavena dalšími systémovými prvky pro lepší zisk světla. Např. Raybender Flex lomí paprsky v ranních a odpoledních hodinách, redukuje počet odrazů v tubusu a tím zvyšuje výkon. Light Tracker zase sráží světlo z extra nízkých úhlů (typicky v zimě) a prodlužuje dobu účinnosti. Kopule propouští pouze viditelnou část spektra v rozmezí 380–780 Nm, zabraňuje přenosu infračerveného záření a přehřívání interiéru. 

Přenos téměř beze ztrát

Úlohu světlovodného tubusu jsme si už popsali. Každopádně platí, že čím odrazivější povrch použijete, tím více světla je dopraveno i na velkou vzdálenost do interiéru. Efektivita přenosu světla (LTE – Light Transfer Efficiency) pak vyjadřuje účinnost, se kterou tubus přenese denní světlo do budovy. Konkrétně Solatube používá polymerní materiál Spectralight Infinity, kdy odraznost dosahuje 99,7 %. Díky minimálním ztrátám v rovném i zalomeném vedení lze přenášet světlo až na dálku 30 m. Při výběru tubusu je důležité vědět, jak jsou řešeny ohyby v trámoví, podhledech nebo mezi sloupy. Nastavení ohybu by mělo být možné do pravého úhlu a ztráty na plném ohybu by neměly přesáhnout 5 %.

 

Rozptýlit v interiéru

Stropní difuzér představuje jedinou součást, kterou vidí uživatel v interiéru. Intenzitu i způsob rozptylu světla lze kontrolovat díky škále difuzérů nebo doplňků, jako jsou stmívače. Stmívač Daylight Dimmer reguluje intenzitu světla v rozsahu 0–98 %. Ovládání je možné jako v případě jakékoliv (chytré) domácnosti – vypínačem nebo dálkovým ovladačem. Technologie Spectralight Infinity pak zaručuje zachování komplexního barevného složení denního světla. Za účelem harmonizace světelného toku i estetického výsledku lze volit kruhové i čtvercové tvary, mléčná nebo prizmatická skla či rovné Fresnelovy čočky.

 
Šetřit energii a peníze tedy můžete i v této nelehké době, navíc si instalací světlovodu příjemně prosvětlíte celý interiér.
26.01.2023 | PR
  • WT-WINDOWS TOMORROW s.r.o.

    Firma WT – Windows Tomorrow s.r.o. zastupující světlovody Solatube® v ČR nabízí tři produktové - průměrové řady, kterými lze komplexně řešit denní osvětlení jak komerčních velkoplošných tak residentních maloplošných prostor.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444