Světlovody šetří od první sekundy

Když se díváme na zpravodajské servery a posty na sociálních sítích, nemine den, abychom nenarazili na zprávu z oblasti energetiky, úspor energií nebo udržitelného způsobu našeho „energetického“ života. Hledají se nové zdroje energie, ale experti vědí, že nejlepší energie je ta vůbec nevyrobená a nespotřebovaná. Jednou z možností, která se v tomto směru nabízí, jsou světlovody.

Světlovody jsou vlastně geniálně jednoduchá řešení současného dost složitého problému s dostupností, a především cenami energií v Evropě. Pokud je venku dostatek přirozeného denního světla, zprostředkuje vám dobře navržený světlovod toto světlo i v interiéru.

Hlad po světlovodech

„Už mnoho let instalujeme světlovody zavedené do temných částí interiérů, jako jsou chodby, šatny, sociální zařízení, pracovny nebo kuchyně,“ říká Radomír Kučera, technický ředitel společnosti WT‑Windows Tomorrow a autor obsahu na serveru www.solatube.cz. A pokračuje: „V posledních měsících je však doslova hlad po světlovodech a lidé je instalují všude tam, kde se doposud spoléhali na umělé osvětlení.“ 

 
Důvod nespočívá pouze v tom, že se občané nebo majitelé firem obávají, že v zimě nebude čím svítit. Vlivem značného nárůstu cen elektrické energie se totiž investice rychle vrací. „Vzhledem k problémům v dodavatelských řetězcích, zdražení globální dopravy i zvýšení cen energií jsme pochopitelně museli drobně zdražit, ale to zdaleka nevyrovnává dopad těch vysokých cen. Lidé si dokážou velmi dobře spočítat, že investice do světlovodů se jim nyní vrátí třeba za polovinu času než před dvěma nebo třemi lety,“ vysvětluje Radomír Kučera.
 

Kompaktní řešení pro přirozené denní světlo

Originální světlovody jsou ideálním řešením denního osvětlení všude tam, kde tradiční okna a světlíky nedosáhnou. Fungují velmi jednoduše. Na střeše nebo v obvodovém plášti budovy se nachází kopulová technologie, která sbírá denní světlo. Tento prvek a jeho provedení jsou klíčové pro maximální světelný zisk. U dodavatele je dobré zjišťovat, jaký typ čočky je používán, jak se lomí paprsky z ostrých úhlů, jak je to s vyhříváním nebo přesvětlováním interiéru, jak se zamezuje přenosu škodlivého UV záření nebo jak je systém ošetřen proti zatečení či kondenzaci vlhkosti.

 
Další část světlovodu, která je už obvykle skryta ve střešní konstrukci, představuje světlovaný tubus. „Doporučil bych vyžádat si dokumenty o tom, jaká je ověřená odraznost tubusu. Kopule může být konstrukčně velmi dobře provedená a nabere hodně světla, ale v rámci několikametrové roury může dojít ke ztrátě až o desítky procent,“ podotýká Radomír Kučera s tím, že klíčové je především nekorozivní vnitřní provedení tubusu. Důležité také je, aby vnitřní část tubusu zachovávala při přenosu dynamické změny oblohy a poskytovala věrné podání barev. Pokud se ptáte, jak dlouhý může být tubus, specialista ze serveru www.solatube.cz uvádí, že existují referenční stavby s délkou světlovodů až 15 metrů včetně ohybových kolen. 
 
Třetí zásadní část světlovodu představují stropní difuzér a prvky pro kontrolu světla, které jsou umístěny v interiéru. „Jejich úkolem je poskytnout ideální rovnoměrný rozptyl světla, zajistit vizuální komfort a vytvořit specifický a kontrolovaný světelný projev,“ konstatuje Radomír Kučera. Pomocí stmívače pak lze nastavit intenzitu denního světla. Pokud jsou světlovody osazeny ještě fotovoltaickými panely, což je stále žádanější varianta, pak difuzér obsahuje také LED světla. 
 
V základním provedení nevyžadují světlovody žádný přívod elektřiny, a proto šetříte od první sekundy po jejich instalaci. To je v dnešní době s vysokými cenami energií a tlakem na úspory naprosto zásadní benefit.

 
14.09.2022 | PR
  • WT-WINDOWS TOMORROW s.r.o.

    Firma WT – Windows Tomorrow s.r.o. zastupující světlovody Solatube® v ČR nabízí tři produktové - průměrové řady, kterými lze komplexně řešit denní osvětlení jak komerčních velkoplošných tak residentních maloplošných prostor.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444