Světlovody: Tmavým koutům odzvonilo

Vlivem koronaviru jsme dlouhé týdny trávili zavřeni doma. Mnozí z nás si možná uvědomili, že místo, kde žijí, by si zasloužilo vylepšení. Totiž více světla. S koncem karanténních opatření a plným začátkem stavební sezony přichází otázka, zda podniknout drobnou stavební úpravu, která by interiér zásadním způsobem prosvětlila.

Zařízení, které může prosvětlit temné kouty domácnosti nebo firmy, jsou světlovody. Jejich princip je jednoduchý a v současnosti odzkoušen už miliony instalací po celém světě. Světlovod je trubice, která ze střechy nebo ze zdi přivede přirozené světlo přímo do temného interiéru. Zařízení funguje čistě mechanicky, nepotřebuje přívod elektřiny ani jiné energie. Okamžikem, kdy je nainstalováno, v kuchyni, chodbě, garáži, spíži, studovně či v jiné tmavé části interiéru začne „svítit“ přirozené světlo.
 

Jednoduchá instalace světlovodu

Instalace světlovodu nevyžaduje zvláštní zásah do konstrukce střechy nebo stropu. Na začátku je důležité najít správnou cestu pro vedení tubusu. Čím kratší je, tím méně dochází ke světelným ztrátám, a nakonec je instalace i levnější. Na střechu se umísťuje takzvaná kopule, jež může mít různá provedení. Moderní jsou ploché světlovody, kdy je kopule skryta pod plochým zasklením.
 
V interiérové části se umísťuje takzvaný difuzér, který bývá designován jako vestavěné stropní světlo. Mezi tyto krajní části vznikajícího světlovodu se vkládá tubus s vysoce odrazivou vrstvou. Součástí světlovodů může být integrovaný panel s fotovoltaickými články, které akumulují sluneční energii. Díky baterii se pak rozsvěcí LED noční osvětlení.
 

Prověřené a patentované světlovody se vyplácejí

Při výběru světlovodu je podstatné sledovat kvalitu zpracování jednotlivých komponent. U světlovodného tubusu jde především o míru odrazivosti. Čím je vyšší, tím delší může být případné vedení světlovodu. Patentované technologie nabízejí vyšší účinnost při difuzní i jasné obloze a větší výkon na stejném průměru trubice. Kvalitní trubice světlovodu nejvěrněji zobrazují barvu denního světla. Důležité je sledovat, jaké složení má odrazný materiál. Například odrazné kovy mohou korodovat, čímž se snižují optické vlastnosti.
 
Velmi důležité je také správně vybrat kopuli, která zachytává denní světlo. Díky kvalitnímu zpracování může kopule nabrat velké množství světla pro přenos do interiéru. Patentované kopule využívají například technologie prostorově vyklenuté Fresnelovy čočky. V porovnání s běžnou kopulí přinášejí 2–5krát větší plochu, jež pracuje se světlem. Důležité je také sledovat, jak kopule sbírá světlo z nízkých úhlů.
 

Názor odborníka

Ing. Radomír Kučera, odborník na světlovody, www.solatube.cz
Kvalita kopule se měří především v tom, jak dokáže pracovat pro výkonnost celého systému. Imitace originálních světlovodů sází na používání skla s důrazem na životnost. Pravda je ta, že kvůli velké tloušťce skla a absenci optických zařízení kopule propouští mnohem méně světla. Například nejmodernější kopulová technologie Raybender 3000 nabízí funkční optická zařízení, ale i odolnost, která degradaci vylučuje.
 

Prohlédněte si zajímavé reference

Obytný soubor Cholupice
Projektant stavby Ing. Oleg Marholt nepromýšlel jen stavební dispozice, ale i proslunění prostor. Konvenční fasádní okna tak strategicky doplnil o horní osvětlovací soustavy – světlovody. Schodiště nepovažoval za druhotný prostor a navrhl světlovod.
 

Ekologické vily Nymburk
Jednopodlažní rodinné domy na okraji Nymburka jsou situovány v klidové zóně města. Jednotlivé domy nabízejí dostatek prostoru v podobě otevřených obývacích zón spojených s jídelní částí, které provzdušňují velká francouzská okna. Světlovody umožnily rozjasnění středové dispozice, a navíc podtrhly estetickou hodnotu přiznaných stropních trámů.
 

Dům ve Zvoli u Prahy
Polyfunkční dům ve Zvoli u Prahy je využíván v přízemí jako školní družina a ordinace dětského i všeobecného lékaře. V patře jsou dva sály, které mají za úkol především poskytnout zázemí kultuře. V průběhu projektování bylo zjištěno, že navrhované boční osvětlení pomocí vikýřů je nevyhovující, a proto byl původní návrh doplněn o světlovody.
 

Kancelářský prostor APAG Elektronic
Kancelářský prostor byl modelovou situací, kdy část vnitřní dispozice halového objektu byla určena činnostem administrativy. Velká plošná výměra prostoru a pouze jeden boční okenní zdroj na kratší straně místnosti vedly k nevyhovujícím podmínkám denního osvětlení. Pro dvě třetiny pracovních ploch bylo třeba nalézt řešení, jež by světelným nedostatkům předešlo a zajistilo pracovníkům vyhovující podmínky pro trvalý pobyt. Řešením byl světlovod.
 
08.07.2020 | PR
  • WT-WINDOWS TOMORROW s.r.o.

    Firma WT – Windows Tomorrow s.r.o. zastupující světlovody Solatube® v ČR nabízí tři produktové - průměrové řady, kterými lze komplexně řešit denní osvětlení jak komerčních velkoplošných tak residentních maloplošných prostor.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444