Světlovody SUNIZER krok po kroku

Přemýšlíte o instalaci tubusového světlovodu a stále nevíte, zda by vynaložené investice do tohoto zařízení měly význam? Pořízení tubusového světlovodu je určitě větší rozhodnutí a je tak potřeba zvážit veškerá pro a proti. Pokud se rozhodnete, že nechcete strávit život ve tmě, v depresích z nepříjemně tmavé místnosti, volba světlovodu je správným krokem. Abyste však zvolili pro vás nejvhodnější světlovod, je dobré myslet na několik základních bodů, které je dobré o světlovodech vědět.

Krok po kroku s vámi probereme druhy světlovodu a jeho umístění tak, aby bylo dosaženo maximálního efektu.  

 
V první řadě je vždy nejlepší kontaktovat specialistu, který světlovody dobře zná, má bohaté zkušenosti s jejich návrhem a který vám dokáže doporučit vhodné řešení. Ne vždy totiž ten nejlevnější či nejdražší světlovod, který si sami vyberete, bude právě pro vás vhodný.

Jako nejpraktičtější a zároveň nejčastější místo pro umístění horní části světlovodu je rozhodně střecha. Ideálním místem na střeše je jižní, popřípadě jihozápadní strana. Tam totiž světlovod, podobně jako panely solárních kolektorů nebo fotovoltaických článků, bude sbírat sluneční světlo nejefektivněji po celý den. Díky paprskům kolmo dopadajícím na střešní základnu využívá světlovod nejen přímé sluneční světlo, ale také vysoký jas z oblohy a to i v období, kdy je zataženo. U ploché střechy problém s orientací naštěstí není, tam je instalace snadná.
O sběr denního světla z oblohy se postará střešní základna světlovodu. Tato základna pro šikmé střechy je postavena na principu klasických střešních výlezů. Nejběžnější a nejpraktičtější je střešní základna s plochým víkem obsahující sklo s tvrdým a hladkým povrchem. Jakékoliv vypouklé, vroubkované či vyoblené tvary omezují omyvatelnost, zvyšují riziko kondenzace a tím dlouhodobě zhoršují prostupnost světla.

Důležitý je také materiál základny. Rozhodně nedoporučujeme používat plastové základny na střechu, spíše volte tradiční trvanlivější materiály jako je například barvený hliník. K přenesení světelných paprsků z venkovního prostředí do vnitřního je určen světlovodný tubus, který se v závislosti na výrobcích může lišit v použitém materiálu a především odrazivém povrchu. Aby bylo dovedeno maximum nasbíraných světelných paprsků do vnitřního prostředí domu, je důležité při výběru světlovodu dbát na kvalitu povrchové úpravy světlovodného tubusu. Dalo by se totiž říct, že světlovodný tubus je takové „srdce“ tubusových světlovodů. Kvalita tubusu se samozřejmě projeví na výsledném světelném výkonu světlovodu po celý den a hlavně si ji udrží po celou jeho životnost.

Například české světlovody SUNIZER mají tubus vybaven systémem pevného, hladkého a extrémně lesklého povrchu se superreflexní vrstvou 99,98% technického stříbra speciálně napařeného ve vakuu na AL plech s odrazivostí povrchu 98 %. O něco vyšší cena tohoto systému se vrací ve vysoké účinnosti a současně i dlouhé životnosti. Nejedná se přeci o spotřební věc, ale stavební výrobek na celý život.
Aby byl přenos paprsků kompletní, nesmí se zapomenout na stropní díl, tzv. difuzor, který paprsky rovnoměrně rozptýlí po místnosti. Zde vzniká velký rozdíl mezi výrobci světlovodů. Tady bychom doporučili, aby světlovod automaticky obsahoval izolační sklo, protože požadavky na úsporu energií jsou vysoké a do budoucna se budou stále zvyšovat. Vůbec prvním výrobcem světlovodů s tepelně izolačním sklem byla firma ABC, která do svých světlovodů instalovala v roce 2009 izolační sklo a tím splnila ty nejpřísnější tepelné požadavky na světlovod do všech typů staveb včetně pasivních domů. Ne náhodou jsou světlovody SUNIZER prvním a zatím jediným zástupcem světlovodů v dotačním programu „Zelená úsporám“.

Mezi nejefektivnější dekorativní kryt světlovodu patří bezesporu kryt s tzv. optickými čočkami zvanými „FRESNELOVY ČOČKY“. Čočky jsou navrženy tak, aby zachytávaly sluneční světlo z velkého rozsahu úhlu a rovnoměrně jej šířily do vnitrních prostor. Jedinečná konstrukce čoček snižuje oslnění, zvětšuje osvětlenou plochu a díky svým vlastnostem propustí více světla než komerční kryty z mléčného skla atd. Systém Fresnelových čoček má patentován světlovod SUNIZER.
 
Posledním a možná nejdůležitější kritériem výběru světlovodu je jeho vzhled. Určitě se nechcete celý život dívat na neestetický stropní kryt. Chcete mít něco více. Chcete, aby světlovod v interiéru a koneckonců i na střeše nějak vypadal, aby dokonale zapadl? Pak je dobré například u českých světlovodů SUNIZER zvolit jeden z velkého množství krytů, přesně takový, aby se vám do místnosti hodil. Design interiéru musí být sladěn a světlovody tomu nyní bezesporu mohou významně pomoci. K chromovaným doplňkům v interiéru můžete zvolit chromovaný lem difuzoru. Nebo k modře vymalovanému pokoji zvolit odpovídající modrý lem atd. Tvar difuzoru lze dodat jak kruhový, tak i velmi estetický čtvercový, když už máte v místnosti všechno hranaté atd.

Důležitým kritériem při výběru světlovodu je také cena. Tady, tak jak ve všem, platí, že zlatá střední cesta je nejpraktičtější. Příliš levné produkty mají většinou důvod k nízké ceně a naopak extrémně drahé produkty nemusí přinést nic navíc oproti světlovodům s rozumnou cenovou hladinou.

To vše a ještě více lze u světlovodu získat. Proto neváhejte a jakmile o světlovodu začnete uvažovat, volejte odborníka na světlovody, který vám představí možnosti a navrhne nejvhodnější řešení.

Autor článku:
Bc. Lukáš Haas
Specialista na světlovody SUNIZER
08.04.2015 | PR
  • ABC - AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION s.r.o.

    Společnost ABC, s.r.o. působí na českém stavebním trhu již od roku 1994. Nosný program firmy je rozdělen na dva obchodní směry: exklusivní dovoz a následná distribuce ventilačních turbín LOMANCO a druhým je výroba a distribuce českých tubusových světlovodů a světlíků SUNIZER. Firma dále dováží kvalitní zahraniční produkty a to americké světlovody ODL, anglické světlovody SUNPIPE, komínové hlavice Darco, klempířské ohýbačky VanMark a klempířské nářadí Midwest. Široká nabídka světlovodů umožňuje výběr opravdu každému. Zajišťujeme kompletní servis od návrhu, zakreslení do projektu, zobchodování, až po případnou realizaci.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444