Světlovody: Největší inovací poslední doby jsou ploché kopule

Dny se zkracují a světla ubývá, což neprospívá lidské psychice, která přeci jen lépe funguje za „přítomnosti“ přirozeného světla. Jaké je řešení pro interiéry? Zjednodušeně řečeno - to řešení má tvar roury s kopulí - je to světlovod.

O světlovodech už slyšel zřejmě každý majitel domu nebo firmy, proto jen rychle zopakujme hlavní funkci. Světlovod je čistě mechanické zařízení, které bez potřeby elektrické nebo jakékoliv jiné energie přivádí světlo většinou ze střechy do požadovaného místa v interiéru. Pojďme se blíže podívat na to, jaké jsou nedávné technické inovace tohoto zařízení.
 

Poslední hit: ploché kopule

Pohledem z interiéru světlovod sestává ze tří základních částí:
  • difuzéru, 
  • několikametrového tubusu se zakončením na střeše 
  • a střešní kopulí. 
A právě kopule jsou v poslední době předmětem velkého zájmu. „Renomovaní výrobci a dodavatelé vědí, jaké jsou ideální parametry kopule. Je to otázka kvalitního materiálu, který nepodléhá degradaci vlivem slunečního záření, precizního technického provedení s velkým zřetelem na detail, aby nedocházelo k zatékání nebo vzniku tepelných mostů, a také samotného tvaru kopule,“ říká Radomír Kučera, spolumajitel společnosti WT-WINDOWS TOMORROW, která dodává a montuje světlovody. Na webu solatube.cz, kde se mj. nacházejí fotky z desítek konkrétních instalací světlovodů, se můžete dozvědět více například o principu Fresnelovy čočky, kterou využívají přední výrobci kopulí.


Časem se přišlo na to, že některým stavebníkům a architektům vadí právě kopulovitý tvar. V současnosti tedy roste počet instalací, jež využívají takzvaných plochých kopulí. V zásadě se jedná o původní kopulový systém, který je však zasazen do střešní přípravy s plochým sklem. Při zběžném pohledu se může zdát, že se jedná o střešní okno, ale i v tomto případě platí, že zdání klame. Střešní okno poskytuje světlo jen v dané části podkrovního interiéru, zatímco světlovod nabere světlo na střeše a prakticky beze ztrát jej přenese do útrob domu. 

 

Nízké úhly nejsou problém

Další inovací poslední doby jsou reflexní zrcátka. „Jde o prvky, které se nacházejí v horní části světlovodu u kopule. Jejich účelem je odrážet světlo, jež přichází z velmi nízkých úhlů,“ vysvětluje Radomír Kučera. Díky této inovaci jsou zajištěny optimální světelné zisky i v případě tzv. nízkého slunce, jež je charakteristické v době zimy, počínajícího jara nebo podzimu. 
 

 

Uchovat světlo na noc

Světlovod získává velké množství světla. Proto se nedávno objevila inovace, která „denní přebytky“ dokáže uchovat i pro noc. Řeč je samozřejmě o fotovoltaických panelech, které se nacházejí uvnitř světlovodu. Podobně jako běžné střešní instalace přijímají světlo, mění jej na elektrický proud a ukládají jej do záložních baterií. Pokud tedy světlovod přestane „svítit“ přirozeným světlem, je okamžitě možné pustit opravdové světlo s úspornými LED diodami. 
 

Když je světlo na obtíž

Zejména v letních měsících může být slunce opravdu příliš. Sluneční paprsky jsou moc intenzivní a způsobují nadměrné přehřívání celého systému. Některé značky světlovodů dokážou tuto nevýhodu potlačit. „Například kopule Raybender 3000 intenzivní paprsky rozráží a díky obsaženým UVC inhibitorům umí eliminovat nadměrný přísun tepla způsobeného infračerveným zářením,“ uvádí Radomír Kučera.

Jak je zřejmé z krátkého přehledu, inovací u světlovodů je poměrně dost. Až tedy budete pořizovat světlovod, myslete na to, že můžete získat něco navíc, co systém světlovodu dále zefektivní. 

22.10.2019 | PR
  • WT-WINDOWS TOMORROW s.r.o.

    Firma WT – Windows Tomorrow s.r.o. zastupující světlovody Solatube® v ČR nabízí tři produktové - průměrové řady, kterými lze komplexně řešit denní osvětlení jak komerčních velkoplošných tak residentních maloplošných prostor.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444