Světlovod přivede slunce, kam potřebujete

Po zimě chce každý načerpat energii ze slunce a jaro láká k pobytu venku. Kvůli měsícům s krátkými dny nám chybí světlo, jež má blahodárný vliv zejména na naši psychickou pohodu. Před začátkem stavební sezony je na čase zauvažovat, zda si sluneční světlo „nezařídit“ doma napořád. Jde to vcelku jednoduše - pomocí světlovodů.

Ty se staly často používaným stavebním prvkem a stavebníků, kteří mají pozitivní zkušenosti se světlovody, jsou tisíce. Velmi dobře je také známá funkce těchto zařízení: ze střechy nebo z obvodového pláště objektu přivedou pomocí speciálního tubusu světlo přesně do té části interiéru, kde schází. Standardní řešení doplnila specialita pro ty, kteří chtějí ušetřit i za svícení v noci - světlovody se zabudovaným fotovoltaickým článkem a osvětlením LED.

Když se podíváte na střechu domu a uvidíte kopuli, půjde velmi pravděpodobně o první a klíčovou část světlovodu. „Kopule nabírá světlo z okolí. Při výrobě světlovodů Solatube máme výtečné zkušenosti s takzvanou Fresnelovou čočkou, která využívá jednoduchého a efektivního optického systému plošných výbrusů,“ říká Ondřej Malík, technický ředitel společnosti WT – Windows Tomorrow. Kouzlo této čočky tkví v tom, že díky zmiňovaným výbrusům dokáže srazit paprsky ze všech ostrých úhlů, a proto získat více světla pro následný převod.

Systém světlovodů dále sestává z tubusů, na něž je z vnitřní strany nanesena vysoce odrazná vrstva. „Jako výrobní materiál se většinou používají polymery, jež odolávají případné korozi a změně teplot,“ vysvětluje Ondřej Malík. Tubusy světlovodů mívají průměr od 25 do 70 centimetrů a na délku mohou měřit několik metrů (zpravidla však do dvou metrů). Lze je nasměrovat v potřebných úhlech a pro efektivní přenos světla nepotřebují kolmé vedení ke střeše.
 
 
Třetí částí světlovodů je to, co vidíme z interiéru. Někdy to může vypadat jako světlo zapuštěné do stropního podhledu, dodavatelé této světlovodné techniky hovoří o difuzéru. Rozptyluje denní světlo a pokud si pořídíte světlovod s akumulací energie, pak svítí i v noci.
 
 
Výhody světlovodů jsou jasné: osvětlí přirozeným denním světlem i koupelnu, chodbu, kuchyni, komoru, garáž nebo pracovnu. Jejich instalace je rychlá a nenáročná, nevyžaduje zvláštních povolení a světlovody jsou okamžitě funkční. Dlouhá životnost a bezproblémový provoz jsou důvody, proč renomovaní výrobci poskytují na světlovody záruku 15 let i více. Navíc uspoříte při jejich provozu elektřinu na svícení. Ale hlavní výhodou je pohoda a útulnost pro všechny, kteří dosud nechtěně obývali tmavý interiér.
 
14.05.2019 | PR
  • WT-WINDOWS TOMORROW s.r.o.

    Firma WT – Windows Tomorrow s.r.o. zastupující světlovody Solatube® v ČR nabízí tři produktové - průměrové řady, kterými lze komplexně řešit denní osvětlení jak komerčních velkoplošných tak residentních maloplošných prostor.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444