Světelné variace

Police z barevných akrylových luxferů

Police s osvětlením vytvoří působivou atmosféru a její výroba je přitom velmi snadná. Skládací systém barevných akrylových luxferů dokáže sestavit každý.

Skleněné luxfery - to dosud znamenalo špínu, maltu a zednickou lžíci. Dosud. S luxfery nového systému X-Block to však jde zcela snadno a bez špíny. Tuto novou technologii jsme vám v našem časopisu představili před několika měsíci. Tento systém se svými 20x20 cm velkými průhlednými luxfery otvírá téměř neomezené možnosti. Jednotlivé luxfery se spojují na principu drážky a pera: Dva sousedící boky jsou opatřeny drážkou, druhé dva boky jsou opatřeny perem. Jednotlivé luxfery se dají zasouvat jak do sebe navzájem, tak do rámových profilů, které jsou opatřeny stejnou drážkou a perem.
Proti hromadění tepla: V naší polici jsme použili zářivky Luminestra, které vydávají minimální teplo. Přesto byste však měli zabránit zbytečnému hromadění tepla, a sice pomocí dvou 2 až 3 cm širokých otvorů ve spodní části a tří větracích mřížek v části horní.

SKLÁDÁNÍ LUXFERŮ X-BLOCK


    

A Akrylové luxfery mají na dvou sousedících stranách drážku a na druhých dvou pero. Luxfery se díky tomu dají skládat bez jakéhokoli nářadí.

B Mezi luxfery se vkládají těsnicí profily z gumy. 4,2 m dlouhé profilované pásky se dají v případě potřeby zkrátit ostrým nožem. Na výšku se používají 20 cm dlouhé odřezky těsnění.

C Nakonec se rámové profily uzavřou rohovými spojkami.

Velikost police se snadno přizpůsobí rozměrům místnosti, stačí přidat či ubrat odpovídající počet akrylových luxferů a upravit rozměry rámu, zhotoveného z MDF desky.

     

1) Otvory pro větrací mřížky vyřízněte elektrickou přímočarou pilou. Nejdříve vyvrtejte otvor o průměru 10 mm a potom začněte řezat.

2) Všechny části se slepí dohromady a sevřou se svěradly.

3) Přesný šikmý řez na bočních částech se nejlépe provádí podle upnuté dřevěné lišty, podél které se dá pila přesně vést.

    

4) Větrací otvory se vyvrtají Forstnerovým vrtákem nebo sukovníkem.

5) Přimontujte zářivky k zadním vodorovným výztužím a do vyříznutých otvorů vložte větrací mřížky.

6) Gumové těsnění zamezí pronikání světla mezi stěnou a zadní stranou police.

Vypínač - zástrčka


Zářivky jsou umístěny uvnitř police a vypínač osvětlení je z tohoto důvodu nedosažitelný. Potřebujete proto vypínač, který je umístěný mimo polici. Chytré řešení: Zástrčka s vestavěným vypínačem a kabelem, který se jednoduše připojí k lampě nebo jejímu kabelu. Vypínač osvětlení je pak umístěn přímo na zásuvce.

Převzato z časopisu Udělej si sám č. 11/2004

25.10.2004 | tz
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444