Svět v lepších barvách aneb Jak na patinování

Také máte rádi patinu? Jestli chcete dostat do svých domovů tuto jednoduchou techniku, představíme vám, jak na ni. Vybírat můžete hned z několika metod – suchým štětcem, vymýváním či probrušováním. Díky patině získají vaše doplňky a nábytek nevšední vzhled. Lze jí oživit a zakrýt různě barevné povrchy, nedokonalosti nebo třeba zestařit nový nábytek, který vám nezapadá do útulné domácí atmosféry.

Patinování suchým štětcem: terakotový květináč

Květináč nejprve dobře očistíme od prachu a nečistot. Plochý štětec jen lehce namáčíme do barvy (krémově bílý Balakryl UNI Mat – odstín č. S 1000-N) a vždy ještě dobře osušíme do připraveného hadříku. Dlouhými tahy vedenými vždy ve stejném směru nanášíme barvu kolem dokola květináče tak, aby byly tahy štětcem dobře patrné a vznikl nám tak efekt patiny.
 
 

Patinování metodou vymývání: rámeček

Povrch rámečku lehce zbrousíme a očistíme od nečistot vzniklých broušením. První vrstvu barvy (Balakryl UNI Mat – hořčicový odstín č. S 2030-Y) jsme nechali dobře zaschnout – cca 4 hodiny. Pak jsme nanesli druhou vrstvu nátěru (krémově bílý Balakryl UNI Mat – odstín č. S 1000-N). Tu už jsme ale zaschnout nenechávali, naopak je žádoucí, aby šla barva mokrou houbičkou ještě částečně odstranit. Tahy houbičkou opět vytváří žádanou patinu.
 

 

Patinování metodou vymývání: kovový kbelík

Povrch kbelíku je nutné před nátěrem zdrsnit brusnou houbičkou. Můžeme s její pomocí vytvořit na povrchu struktury, které nám pak s výslednou patinou pomohou. Po odstranění všech nečistot naneseme první nátěr modrým odstínem Balakrylu UNI Mat (č. S 5030-R90B). Pak opatrně černým Balakrylem obtáhneme okraj kbelíku. Po zaschnutí celý povrch přetřeme další vrstvou v hnědém odstínu (č. S 7005-Y50R). Tu však již nenecháme zcela zaschnout. Mokrou houbičkou ji rovnoběžnými tahy téměř vymyjeme z povrchu zase pryč.
 
 

Patinování metodou probrušování: komoda

Odstraníme veškeré kování. Pokud je komoda již lakovaná, zbrousíme brusnou houbičkou, smirkovým papírem nebo elektrickou bruskou až na holé dřevo. Dobře očistíme od prachu a nečistot. Natřeme první vrstvou barvy (Balakryl UNI Mat hořčicový odstín č. S 2030-Y).
 
 
Na místech, kde budeme chtít vytvořit odřený efekt, naneseme pomocí obyčejné svíčky vosk. Další nátěry zde tak dobře nepřilnou a efekt bude výraznější. Vybíráme místa, která by se přirozeně odřela dlouhým používáním – např. hrany, místa kolem kování u zásuvek apod. První vrstvu necháme dobře zaschnout. Pak teprve můžeme nanést vrstvu druhou (Balakryl UNI Mat – limetkový odstín S 1030-G40Y). Necháme zcela zaschnout a probrousíme smirkovým papírem nebo můžeme opatrně i špachtlí právě na těch místech, kam jsme nanášeli vosk.

Postup opakujeme i se třetí barvou, tedy nejprve vosk, ale ideálně na jiných místech než před tím, a pak teprve poslední nátěr (Balakryl UNI Mat – šedomodrý odstín S 1015-R90B). Po úplném zaschnutí znovu opatrně probrousíme na místech, kam jsme nanesli vosk. Očistíme od prachu a nečistot a našroubujeme zpátky kování.
29.05.2019 | PR
  • Balakryl

    Balakryl je legendou mezi nátěrovými hmotami. Ať už je váš projekt jakýkoli, Balakryl má řešení pro všechny typy povrchů v široké paletě barevných odstínů. Vodou ředitelné barvy na dřevo a kov Balakryl jsou jedničkou na trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444