Sváteční tvarohové koláčky vykoupané v rumovém másle

V naší rodině se této verzi svátečních koláčků říká tetiny nedostižné tvarohové koláčky. Vytvářejí se vykrajováním a k jejich oblibě přispívá fakt, že se po upečení namočí v rozpuštěném másle s trochou rumu.

Ingredience:
1 balení kvasnic
1/4l mléka
8 kostek cukru
500 g hladké mouky
1 sklenice oleje nebo 125 g vlahého rozpuštěného másla nebo Hery
3 žloutky
špetečka soli

rozpuštěné máslo smíchané s několika lžícemi rumu na namáčení
cukr na posypání
žloutek na potření

Na náplň:
250 g tvarohu v kostce
1 vanilinový cukr
trocha práškového cukru, pokud chcete náplň trochu sladší
2 lžíce rozinek máčených v rumu
Postup
Do trochy mléka ohřátého asi na 37 °C vmícháme rozdrobené kvasnice, přidáme špetku cukru, trochu mouky, dobře rozmícháme a zaprášíme moukou, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Do mísy ke kvásku pak střídavě přidáváme odváženou mouku a mléko, do kterého jsme rozpustili cukr a rozšlehali žloutky, vmícháme špetku soli. Nakonec přidáváme olej nebo rozpuštěný tuk a vše pečlivě zpracujeme na hladké, vláčné těsto, které by nemělo lepit. Opět zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Vykynutím těsto nabude asi o polovinu, když do něj uděláme prstem důlek, mělo by být pružné. Mezitím si připravíme nádivku, do které přidáme okapané rozinky. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát o tloušťce cca 2 cm a sklenicí vykrajujeme kolečka. Doprostřed klademe hustou tvarohovou náplň a kolečka zabalíme do tvaru koláčků, uzavřenou částí klademe na plech, po chvíli potřeme žloutkem a dáme do vyhřáté trouby. Při 180 °C pečeme do zlatova. Ještě horké namáčíme v másle s rumem. Koláčky vydrží dlouho vláčné.
Tip: Rozinky v rumu si můžete připravit do zásoby. Celý sáček rozinek nasypeme do sklenice s uzavíratelným víkem, zalijeme rumem a necháme v lednici, jak dlouho potřebujeme.
03.07.2015 | Jaroslava Slavíková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444