Svatava Morávková: Neplašte vikýřníky

Možná jste o nich nikdy neslyšeli, možná ale znáte povídku Karla Michala Vikýřník a doposud jste si mysleli, že si spisovatel tohoto zvláštního bubáka vymyslel.

Nevymyslel. Vikýřníci existují. Odjakživa sídlili v trámoví na půdách, ale protože půd ubývá, musí se dnes mnozí z nich skrývat i v prostorách půdních vestaveb, což není nijak snadné, protože lidé se poslední dobou snaží využívat každý čtvereční centimetr pro sebe. Někdy tedy takový vikýřník musí vzít zavděk např. i méně frekventovaným koutem vestavěné skříně.

Je pravda, že ti vikýřníci, kteří mají k dispozici krásné původní vikýře historických staveb, jsou na své bydlení pyšní, zatímco ti, na které zbyla jen vikýřová okna všelijak bez rozmyslu dodatečně dostavěná a zbastlená, jsou trochu melancholičtí. Jejich vzájemné vztahy jsou ale rovné a přátelské, žádný z dobře bydlících vikýřníků se nevyvyšuje nad svého méně šťastného bratra.

Podle možností, které vikýřníkům jejich bydlení skýtá, občas vykukují ze svých vikýřů či okének a v noci se jimi protahují ven, aby si užili měsíčního svitu. Nemají žádné ambice a proto ani nestraší, naopak dávají si dobrý pozor, aby je lidé nezahlédli, nevyptávali se jich a nerozmazávali pak například jejich noční vycházky v bulvárním tisku. Do jisté míry dokáží měnit vzhled, někteří na sebe z legrace s oblibou berou podobu pohledného jinocha. Mnozí ale nejraději zůstávají, jací jsou a na nic si nehrají.

Mně osobně se po dlouhodobém pozorování vikýřů a vikýřových oken podařilo vikýřníka několikrát spatřit a párkrát dokonce vyfotografovat. Přála bych si však, aby mohli dál žít v klidu, neprozradím proto, kde. Upozorňuji na jejich existenci jen v naději, že se najde dost lidí, kteří si tak uvědomí, jak důležité je chovat se ohleduplně nejen k přírodě, ale i k budovám a jejich tajuplným zákoutím.
06.11.2012 | Svatava Morávková
  • Svatava Morávková

    Svatava Morávková zastává na internetovém portálu BYDLENÍ.CZ pozici šéfredaktorky. Nenahraditelnou součástí týmu je již 13 let. Píše články, dohlíží na korekturu, stará se, aby se ke čtenáři dostávaly kvalitní a původní články. Jejíma očima projdou téměř veškerá zde publikovaná písmenka.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444