Suvenýry z cest

Sbírání mušlí, barevných kamínků a předmětů vyplavených mořem je klasickou dětskou zábavou během dovolené na pláži. Zkuste si uchovat vzpomínky na nejkrásnější období roku a vytvořte si z nasbíraných předmětů malou soukromou galerii. Naše nápady se dají realizovat velmi snadno.

PRÁZDNINY NA BĚŽÍCÍM PÁSU

Nejsnadnějším způsobem uchování pohlednic od přátel, prospektů pohádkových hotelů, veselých fotografií a map navštívených měst je použití napnutého lank na závěsy. Držáky se připevní ke stěně pomocí hmoždinek. Před napnutím se na lanko navleče přiměřený počet dřevěných kolíčků.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

PŘÍRODNÍ RÁMEČEK

Tento svérázný rámeček na pohlednici se stane ztělesněnou vzpomínkou na vaši dovolenou u moře. Základem nápadu jsou předměty nalezené na břehu moře, jako je dřevěná bedýnka, mušle a kousek lana.

 

1. Z dřevěné bedničky se nejprve vytáhnou všechny zrezavělé hřebíky a bednička se rozloží na jednotlivá prkénka. Ty nejkrásnější exempláře se pak použijí na vytvoření rámečku. Prkénka se položí na dvě dřevěné lišty a přitlučou se k nim hřebíky.

2. K zavěšení se použije kus lana, které se k rámečku přitluče malými skobičkami

3. Potom se na rámeček přiloží různě velké mušle a uspořádají se tak, aby celek vypadal efektně. Když jste s výsledkem spokojeni, přilepte mušle tavným lepidlem

4. Když jsou mušle přilepené, natřete celý rámeček bílou barvou na stěny (použijte nějaké zbytky z posledního malování, v horším případě kupte malou nádobu o objemu 2,5 l). Pokud má dřevo prosvítat, natřete je jednou vrstvou, v opačném případě naneste vrstvy dvě. 

 

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

KAMENY ZA SKLEM

Mušle, barevné sklo a sbírky kamenů obzvlášť vyniknou v jednoduchém hliníkovém rámu. Rámečky jsme zasklili výměnnými skleněnými výplněmi (18x24 cm), které se prodávají ve stavebních hypermarketech.

 

1. Lišty (2x0,6 cm) seřízneme v pokosnici pilkou na železo. Předtím se hliníkové lišty přelepí páskou z krepového papíru, aby řezné hrany byly dokonale rovné.

2. Poté se řezné hrany přebrousí pilníkem a brusným papírem dohladka.

3. Výroba rámů bude mnohem snazší, když si vyrobíte šablonu z odřezků dřeva, jejíž rozměry odpovídají velikosti použité skleněné tabulky (18x24 cm) .Sklo i hliníkové lišty pečlivě očistěte acetonem.

4. Na hrany hliníkových lišt naneste tenkou vrstvu silikonového lepidla. Nejprve ke sklu přilepte kratší lištu. Zbytky silikonu odstraňte kuchyňskou utěrkou.

5. Po přilepení horní skleněné desky nechte lepidlo jeden den vytvrdnout. Lepené spoje by se měly zatížit, aby se v lepidle nevytvořily bublinky.

6. K horní zadní hraně rámečku přilepte přiříznutý hliníkový U-profil (10 mm), který poslouží jako držák. Do dolních rohů pak přilepte 13 mm široké umělohmotné podložky.

 

PRKNO SE ZÁHADNOU MINULOSTÍ

Pokud jste si z dovolené přitáhli domů ztrouchnivělé dubové prkno, určitě si jej vystavte na čestném místě. Tmavě hnědé dřevo velmi krásně vynikne zejména na světle modré stěně. Prkno může posloužit jako stylová nástěnka, na kterou si připíchnete své oblíbené fotografie a grafické motivy z dovolené. Své vzpomínky tak budete mít neustále na očích. Toto prodloužení vašeho rekreačního pobytu vás nic nestojí a přinese do vašeho obydlí pravou letní pohodu i za sychravých podzimních dnů.

KOUPIT RÁM A HOTOVO

Pokud vám výroba rámečků připadá příliš komplikovaná, máme pro vás zajímavou alternativu: pořiďte si hotový rámeček od firmy IKEA (Ribba, 23x23 cm, asi 200 Kč). Rámeček je 4,5 cm hluboký, a tak se do něj vejde spousta mušlí a kamínků. Pro zdokonalení vzhledu celé dekorace jsme zadní stěnu rámečku trochu upravili: Plochu jsme natřeli lepidlem na tapety a posypali ji tenkou vrstvou písku. Do přilepeného písku můžete prstem namalovat nejrůz­nější grafické vzory a srdíčka. Povrch písku se nakonec přestříká bezbarvým lakem, aby se nedrolil.

DALŠÍ INFORMACE:

SILIKONOVÉ LEPIDLO

Silikon se skládá ze syntetických polymerů, je velice odolný vůči teplu
i vlhkosti, a navíc je trvale elastický. Silikon se využívá především k utěsnění spár v koupelnových či kuchyňských obkladech. Stejně dobře se však dá využít i k lepení skla, nebo dokonce akvárií. Při lepení menších ploch je ekonomičtější opatřit si malou nádobku o objemu 200 ml. Množství lepidla se dá velmi pohodlně dávkovat vestavěnou páčkou, takže se v tomto případě zcela obejdete bez pistole na klasické kartuše. Silikon se dá nanášet a roztírat i na zcela malých plochách pomocí miniaturní špachtle. Kvalitní a trvanlivý lepený spoj je přitom zaručen.

 

Převzato z časopisu Udělej si sám 7/2008

22.08.2008
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444