Super levná plastová okna – v čem může být háček?

Chystáte se vylepšit si bydlení díky novým plastovým oknům? Na trhu je nepřeberné množství profilů i dodavatelů. Na co byste si měli dát pozor, aby okna spolehlivě a dlouho sloužila? Poradíme v článku.

Kvalitní plastová okna mají svou cenu

Zřejmě znáte známé rčení „nejsem tak bohatý, abych mohl kupovat levné věci“. U plastových oken to může platit více než jinde. Super levný výrobek se totiž může ve výsledku výrazně prodražit a stát se tak „noční můrou“. V případě plastových oken totiž platí, že jejich kvalita se skrývá uvnitř profilu a je prakticky nemožné ověřit, zda dodavatel dodal kvalitu, kterou slíbil.

Plastová okna se vyrábějí svařováním z plastových profilů. Tvarovou stabilitu většiny plastových oken zajišťuje pozinkovaná ocelová výztuha, která brání kroucení rámů a křídel. Pokud profil není dostatečně vyztužen, může dojít k problémům. Nejčastěji dochází ke kroucení rámů a křídel, pokud je velký rozdíl venkovní a vnitřní teploty. Problémy se mohou projevit nejenom v zimě, ale zejména v létě vlivem výrazného zahřívání plastového profilu, především na oknech orientovaných na jižní stranu. Komplikace se mohou častěji vyskytnout u oken a balkónových dveří větších rozměrů, případně pokud jsou okna a dveře v tmavším barevném provedení. Pokud kování již neumožňuje okenní prvky seřídit, pak spolehlivým řešením může být jen výměna celého prvku.

Plastové profily se podle tloušťky plastu pohledových stěn dělí do tříd. Profily nejvyšší třídy A mají vyšší pevnost svařeného profilu, to může představovat menší pravděpodobnost, že plastové okno v rohu praskne. Pokud máte okna nebo balkónové dveře větších rozměrů, případně plastová okna v barevném dekoru, je dobré věnovat třídě plastového profilu větší pozornost. Rozhodně neprohloupíte, pokud budete požadovat profil třídy A, případně budete trvat na uvedení této informace do smlouvy o dodávce oken.
 
Funkčnost plastových oken zajišťuje kování. Mělo by být celoobvodové plně seřiditelné. Velmi důležitý je počet tzv. zavíracích bodů a jejich rozteč. Zavírací body zajišťují především rovnoměrný přítlak zavřeného okna a tedy správnou těsnící funkci okna. Velice důležité je, aby okna byla správně seřízena. Pokud v některých místech okna či dveře drhnou, může to vést postupně k opotřebení funkčních částí kování i těsnění, okna a dveře pak nemohou zajistit požadovanou těsnící funkci.
Otherm Perfekt Evo  
Otherm Perfekt Evo
 
 

Kvalita plastových oken se projeví až po určité době

Kvalita plastových oken je především uvnitř profilu. Problémy se ale většinou ukážou už třeba první zimu. Nebezpečí mimořádně levných cen plastových oken a dveří může být v tom, že nízké ceny bylo dosaženo na úkor kvality. Velmi levná okna mohou být nejčastěji „ošizena“ na výztuze, kování i kvalitě plastového profilu. Cenový boj mezi dodavateli plastových oken v posledních letech je z pohledu zákazníka výhodný, ale vždy je třeba myslet na to, že kvalita má svou cenu a levný produkt nemusí vždy obstát z hlediska nároků a dlouhodobé spolehlivosti, která je na něj kladena.

Problémy se u plastových oken mohou projevovat i postupně v průběhu několika let, z tohoto pohledu je pak dobré vědět, kdo a kde plastová okna vyrobil. Pokud dodavatel v důsledku konkurenčního boje z trhu zmizí, je dobré, když se zákazník v případě potřeby servisu může obrátit přímo na výrobce. Levná zahraniční produkce nemusí být sama o sobě problémem, ale v případě problémů může být nepříjemností třeba překonávání jazykové bariery nebo horší dostupnost servisu. Je proto dobré již při výběru plastových oken promyslet úskalí, která může mimořádně levný produkt přinést v budoucnu.
23.07.2015 | PR
  • Česká okna Otherm

    Dopřejte si nádherná česká okna a dveře OTHERM s 20 lety tradice špičkové výrobní kvality a garancí původu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444