Sudety: Nejopuštěnější místa u nás

Na počátku roku 1939 Hitler veřejně prohlašoval, že „osvobodí“ deset miliónů Němců žijících mimo Třetí říši. Tím myslel především Rakousko a právě nás. Již v dubnu roku 1938 byl připraven německý útok na Československo pod krycím názvem Fall Grün (Zelený případ).

V pohraničí s Německem se začala formovat Sudetoněmecká strana pod vedením Konráda Henleina, kterou volili do parlamentu více jak dvě třetiny německýho obyvatelstva. Pokus o autonomii se nezdařil a Hitler pod pohrůžkou války žádal všecky okresy s více než 50 % německého obyvatelstva. Po zradě spojenců v podobě Mnichovské konference muselo Benešovo Československo podstoupit Německu asi třetinu svého území s vyspělým průmyslem a obrannou linií. Čeští obyvatelé se mohli ze Sudet vystěhovat. O půl roku později, 15. března 1939 v 6 hodin ráno, bylo zahájeno obsazení zbytku českých zemí německou armádou a vyhlášen Protektorát Čechy a Morava. 

Po válce byli zase Němci ze Sudet, stejně jako ze zbytku republiky, vysídleni. Do pohraničí byli pozváni krom Čechů také slovenští Romové. Avšak obrovská část Sudet zůstala dodnes prázdná a opuštěná. 

Shodou okolností jsem se do jedné takové hraniční vesničky dostal. Hned po příjezdu mě zaujala absolutní absence obyvatelstva. Vesnice to byla velká, pomalu městys, ale nikdo v ní. Tolik opuštěných staveb na km2 jsem ještě neviděl. Úplné město (tedy vesnice) duchů.

Za zmínku jistě stojí, že se v této oblasti konala 11. září roku 1944 letecká bitva, jedna z nejtěžších nad evropským kontinentem, při které bylo sestřeleno více než 50 strojů. 



Byl to takový urbexácký ráj, opuštěné tady bylo kde co. Hospodářské budovy, zvonička, diskotéka, domy, obchody, dokonce i kostel a ostatní budovy na náměstí. Na pár domech byly ještě dodnes patrné německé nápisy. Některé obyvatelné budovy byly alespoň částečně zrekonstruované - avšak chudoba a špatné podmínky k životu tu jsou vidět stále.

K samotnému průzkumu nedošlo, neměl jsem čas ani potřebné vybavení. Pár fotek jsem ale udělal. A tak tu přikládám smutný pohled na místa nadřazování, pomsty a neshody dvou národů…



21.03.2017 | ScouT

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444