Stručný průvodce úsporného topení

Rozhodli jste se vyřešit vytápění domu? Přemýšlíte o tepelném čerpadle? Na trhu je v tomto oboru nabídka velmi bohatá, a ne každý se v množství informací umí správně zorientovat. Pro každého výrobce či dodavatele tepelných čerpadel je „nejdůležitější“ jiný parametr. Jak se zorientovat na nabídkách, abyste dostali, co chcete? Teplo v domě za rozumnou cenu.

První krok - co potřebujete vědět na začátku

Když se rozhodnete vytápět svůj dům tepelným čerpadlem, měli byste si nejdříve uvědomit, proč volíte právě tento způsob vytápění. A také co vlastně od tepelného čerpadla očekáváte. Motivací pro nákup může být mnoho. Většina lidí očekává v první řadě úsporu finančních prostředků – nákladů na vytápění. To umí tepelné čerpadlo velmi dobře.

Pro jiné je důležitý zejména bezobslužný provoz. Nemohou či nechtějí se již starat o každodenní přikládání do kotle. V neposlední řadě je pro mnohé důležitá úspora místa. Každý metr čtvereční je pro domácnost důležitý a čerstvě vybílený bývalý sklad uhlí, který byl přebudován na tělocvičnu, spíž, sušárnu nebo vinný sklípek je pro většinu lidí velká odměna.
 

Druhý krok - tepelné čerpadlo může nejen topit, ale i chladit, ovládat žaluzie, zalívat zahradu ...

Druhým krokem je stanovit, jaké další požadavky na tepelné čerpadlo máte. Můžete od něj chtít ohřev teplé užitkové vody. V horkém létě mnozí přivítají funkci chlazení. A pokud má výrobce tepelného čerpadla k dispozici regulaci na té nejvyšší úrovni, může vám čerpadlo nabídnout i mnohem více. Řízení provozu cirkulačního čerpadla, pokud je koupelna příliš daleko od technické místnosti a vy nechcete čekat, až teplá voda přiteče do kohoutku. Řízení provozu žaluzií nebo rolet. Ohřev bazénové vody a řízení její filtrace. Součinnost s krbovou vložkou, fotovoltaickou elektrárnou nebo solárními panely. V době dovolených je praktická simulace běžného domácího režimu ovládáním světel. Řízení závlahy zahrady. Je toho velmi mnoho, co vám tepelné čerpadlo AC Heating Convert AW umí splnit.
 

Třetí krok – jak správně vybrat tepelné čerpadlo

Už víte, proč tepelné čerpadlo chcete a víte také, co od něj chcete. Můžete tedy přistoupit ke kroku číslo tři, tj. samotnému výběru. Nejdříve potřebujete znát tepelnou ztrátu vytápěného objektu. S určením vám pomůže buď projektant topení nebo dodavatel odborným odhadem. Na základě této hodnoty lze navrhnout správný výkon.

Informace o hodnotách topného faktoru, sezónního topného faktoru, hlučnosti a dalších parametrech jsou také velmi důležité pro základní obrázek o tepelném čerpadle. Neméně důležité je však i to, jakým způsobem byly tyto hodnoty změřeny.
 

Čtvrtý krok – ověření výběru z pohledu provozu a životnosti

Kvalitní tepelné čerpadlo bude mít životnost 15 až 20 let. Dobře nainstalované čerpadlo bude pracovat tiše, bez vibrací a dlouho. Správně zvolené a kvalitní komponenty mohou zkracovat dobu, za jakou se mi taková investice vrátí.
 

Pátý krok - informace

Zajímejte se o dodavatele, jeho postavení na trhu a historii. Jak dlouho se oboru věnuje a kolik instalací sám realizoval a jak jsou spokojeni jeho zákazníci.

Naše tepelná čerpadla každým rokem představujeme na stavebním veletrhu ForArch v Praze. Letos probíhá v termínu 18 .- 22.9.2018 v areálu PVA Letňany.

Přijďte se podívat, rádi vám představíme chytré a úsporné topení.

Za tým AC Heating
Tomáš Kosa
17.09.2018
  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444