Stromy jsou klimatizací měst. Víte, jak zajistit jejich dobrý růst?

Jak zkrotit letní teploty? Snadno, výsadbou co nejvíce stromů. Nedávný výzkum ukázal, že v parném létě dokáží snížit teplotu na ulici až o 20 ˚C, podobná čísla pak budou platit i o zahradách u rodinných domků. Jak ale zajistit, aby v husté zástavbě stromy dobře prosperovaly a jejich kořeny neničily inženýrské sítě či zpevněné plochy?

Jednoduché a praktické řešení nabízí systém Wavin TreeTank, který pro výsadbu stromů využívá plastové akumulační boxy, jež běžně slouží k zasakování či retenci dešťové vody. S jejich pomocí lze vytvořit prostorné kořenové komory, které stromům poskytují dostatek místa k jejich rozrůstání. Kořeny jsou díky nim vedeny směrem do hloubky, kde je dostatek spodní vody a živin, které strom potřebuje pro svůj růst. Stromy jsou navíc díky těmto boxům pevně ukotvené a odolají tak zátěžím způsobovaným větrem. Zároveň jsou chráněny před případným dopravním zatížením a v neposlední řadě nehrozí, že jejich kořeny budou prorůstat na povrch a ničit tak rozvody vody nebo kanalizace nebo způsobovat škody na zpevněných plochách.


 

Jednoduchá konstrukce, snadná výsadba, dostatek vláhy

Tyto plastové boxy jsou odolné, účinné, a jejich instalace je také mnohem jednodušší a až 6x rychlejší než standardní jámy a konstrukce pro výsadbu stromů. Integrované ruční úchyty a lehké komponenty enormně zjednodušují manipulaci při vestavbě TreeTanku. Tím, že jsou integrovány všechny spojovací prvky, odpadají drobné díly a další příslušenství pro montáž. V kombinaci s potrubními systémy Wavin pro odvodňování a zavzdušňování pak tvoří TreeTank celý systém, díky kterému lze výrazně vylepšit podmínky růstu stromů ve městech, kde kvůli husté zástavbě obvykle nebývá ideální zemina, a to často ani v zahradách rodinných domů.
 
Investice do stromů i jejich ochrany se rozhodně vyplatí – umožní uspořit nemalé částky za klimatizaci, a navíc pomohou eliminovat prach a hluk. A dokládají to i čísla – například v Los Angeles spočítali, že díky vysazení stromů by dokázali ročně ušetřit na energiích za ochlazování města až 100 milionů dolarů. Kolik je to v případě rodinného domu můžete záhy zjistit.

04.01.2023
  • Wavin Czechia, s.r.o.

    Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku 1990.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444