Střešní zahrada je krásná i užitečná

Střešní zahrady se v posledních letech oslavují jako atraktivní prvek moderní architektury. Atraktivní určitě být mohou a jsou, krásné zázemí a praktické výhody však poskytují již 3 000 let. Jedná se tedy o mnoha lety osvědčený způsob, jak zkvalitnit nejen mikroklima, ve kterém žijeme, ale i širší okolí.

Zahradu na střeše si navíc můžete pořídit, ať už stavíte nový dům či ho rekonstruujete, uprostřed města, na jeho periferii či na venkově. A dnešní zelené či vegetační střechy k oněm praktickým výhodám samozřejmě nabízejí i další atributy důležité nebo lákavé pro dnešní uživatele - třeba záhon s bylinkami, místo pro grilování či jezírko.
 

7 důvodů, proč říct zelené střeše ano

1. Vyrovnává teplotní extrémy ekologickým způsobem, například tím, že rostliny eliminují výhřev materiálů staveb.
 
2. Pohlcuje zvuky - kromě funkce tepelné izolace poskytuje zeleň i funkci akustickou. Vzduchovou neprůzvučnost dokáže zeleň zlepšit až o 6 dB. To platí obousměrně - zeleň tlumí zvuky zvenku i ty směřující zevnitř ven.
 
3. Více čistého kyslíku - ve městě je v porovnání s lesním ekosystémem až 10× vyšší koncentrace SO2, 20× vyšší koncentrace CO2 a 30× vyšší koncentrace CO a prachu. A zeleň dokáže tohle znečištění vzduchu díky fotosyntéze výrazně redukovat. Samozřejmě platí, že čím hustší vegetace, tím větší produkce kyslíku. Kvalitu vzduchu pak zeleň pozitivně ovlivňuje i díky schopnosti zvyšovat jeho vlhkost.
 

4. Dobře hospodaří s vodou - zeleň je schopná pohltit velké množství vody a částečně ji i spotřebovat. Zbylou vodu lze použít na úklid, zalévání či splachování toalet.
 
5. Prodloužení životnosti střechy - vegetace chrání izolaci střechy před klimatickými vlivy.
 
6. K tomu všemu poskytuje voňavý úkryt, barevný relaxační koutek, atraktivní místo pro práci i zábavu. Zelená střecha je působivá celoročně, v jednotlivých ročních obdobích se proměňuje a jemně tím mění vzhled celého domu.
 
7. Můžete na ni čerpat dotaci, například díky programu Nová zelená úsporám.

Zelené střechy Isover

Realizace vegetační střechy není náročná, Isover navíc nabízí moderní desky z hydrofilní minerální vlny, které dokážou ozelenit téměř každou plochou i šikmou střechu, nebo dokonce i zcela svislou stěnu. Desky ISOVER FLORA nebo ISOVER INTENSE se používají v kombinaci se střešními substráty a pro svoji nízkou hmotnost je možné tyto systémy použít i pro rekonstrukce. Mezi oblíbené varianty zelených střech patří v poslední době střešní zahrada, jezírko a grill střecha Isover.
 

Střešní zahrada Isover

Je nejnáročnější a nejnákladnější skladbou, zato ale s téměř neomezeným výběrem rostlin uzpůsobeným středoevropskému klimatickému pásmu - můžete zde mít borovici, vrbu, růže, muchovník, kosatce a další trávy a dřeviny. Tloušťka vegetační vrstvy zpravidla začíná na 300 mm a není výjimkou tloušťka 1000 mm. Zde se už substrát nahrazuje hydrofilní minerální vlnou vyšší pevnosti - Isover INTENSE. Tato střecha má též obrovskou hydroakumulační schopnost.
 

Jezírko

Střešní jezírko nebývá tak náročné a nákladné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Své místo si v něm najdou vodní rostliny, které zakoření i v malém množství vodního substrátu a hydrofilní vaty.
 

Grill střecha Isover

Terasa s grilem uprostřed rozkvetlé střešní zahrady zní skvěle. A není to nemožné - relaxační a společenskou zónu si můžete vytvořit díky spojení intenzivní střešní zahrady a terasy. Tato střecha by měla být plně pochozí a tomu odpovídá i výběr rostlin. V provozní části je to většinou trávník, na okrajích potom vyšší rostliny a keře. Stromy je možné sázet do betonových truhlíků a ty umístit v prostoru střešní terasy. Grill střecha se realizuje většinou u novostaveb, lze ji však vytvořit i u rekonstrukcí.

Podrobné informace najdete v publikaci Vegetační střechy ISOVER, která je k dispozici ke stažení.
12.06.2018 | PR
  • Divize ISOVER Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

    ISOVER již více než 80 let vyvíjí, vyrábí a prodává tepelné, akustické a protipožární izolační materiály z čedičových i skleněných minerálních vláken a expandovaného polystyrenu. V tomto oboru se jedná o nejvýznamnějšího a největšího světového výrobce s působností a výrobními závody po celém světě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444