Střešní materiály

Předpoklady bezpečné střechy jsou: připravený projekt, odborné položení a kvalitní střešní materiál. Střecha má být bezpečná a chránit před deštěm, krupobitím, sněhem i větrem.

Zároveň se však musí konstrukcí, tvarem i barvou harmonicky začlenit do okolní krajiny. V zásadě platí, že např. šikmé střechy jsou méně problematické než střechy ploché, protože vedle svých výhodných funkčních vlastností (srážky se rychle a bezpečně odvádějí), jsou prakticky bez nároku na údržbu a mají dlouhou životnost. Četnost střešních tvarů - od jednoduchých sedlových až po valbové - dává možnost vytvářet individuální stavby. Klíčovými parametry kvality krytiny jsou mrazuvzdornost, geometrie tvaru, stálobarevnost, křehkost (ve smyslu odolnost proti lomu a pochůzce), odolnost proti nasákavosti, propustnost (prodyšnost), pracnost montáže, možnost opravy, kyselinovzdornost. Máme-li šikmou střechu, pak pálené tašky splňují požadavky estetického vzhledu, či barevnosti provedení a jejich montáž je jednoduchá, nevyžadují časté opravy, ale jsou poměrně těžké a vyžadují proto vhodnou konstrukci střešního pláště. Čím je základní taška těžší, tím důležitější je kvalitní latění.
24.04.2003 | Ing. Olga Koníčková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444