Střecha jako kabriolet

Čtyřdílné odsuvné ateliérové prosklení  Solara PERSPEKTIV

Čtyřdílné odsuvné ateliérové prosklení Solara PERSPEKTIV

Bydlení v podkroví již dávno není nouzovým řešením, naopak - dobře postavené podkrovní byty přináší každodenní exkluzivní zážitek mezi střechami nad okolním světem. S dostatkem prostoru, světla a volným výhledem. Naplno si jej vychutnáte s velkoplošným prosklením.

Požitek z bydlení nad střechami

Častým řešením prosvětlení podkroví jsou sériová střešní okna. V tomto článku čtenářům představujeme možnosti střešního prosklení, které nabízí víc než jen funkčnost v podobě nezbytného světla a možnosti ventilace. Na míru vyráběná velkoplošná střešní prosklení Solara přináší především nesrovnatelné vizuální otevření prostoru, velkorysý výhled a možnost individuálního pojetí interiéru.

Tradice střešního prosklení

S výrobou střešních oken a prosklení na míru má společnost Solara s.r.o. téměř 25-ti leté zkušenosti, prověřované od roku 2005 také přísným německým trhem. Tým Solary ví, že se vyplatí naslouchat zákazníkovi a realizovat jeho mnohdy nestandardní či ambiciózní představy. Touto cestou vznikl mimo jiné i top-produkt portfolia firmy, velkoplošné posuvné střešní prosklení Solara PERSPEKTIV.

   

Střecha jako kabriolet

Prosklení působí velkoryse i zavřené, ale pravý požitek přijde až ve chvíli, kdy lehce odsunete okenní křídla stranou, zmizí z výhledu a vám se naskytne neopakovatelný pohled na okolní horizont. Za krásných dní si tak můžete vychutnávat pocit z volného prostoru třeba i uprostřed města.

Solara PERSPEKTIV je zakázkový produkt - velikost, dělení polí i směr posuvu se vždy řeší individuálně dle přání uživatele, záměru architekta či projektanta a možností stavby.

Systém posuvu vyvinutý pro exponované povětrnostní podmínky střech je vyroben z nerezi a umožňuje lehký a plynulý manuální posuv (či ovládání na elektrický pohon). Profily prosklení jsou vyráběny z výběrového borovicového prořezávaného masivu, vnější oplechování z hliníku, mědi či dalších materiálech. K zasklení jsou často kromě dvojskel používána speciální energetická trojskla (Ug=0,5 W/m2K), která spolu s konstrukcí okna zaručují tepelný komfort v podkroví po celý rok.

      

Rozměrná odsuvná křídla je možné kombinovat s pevným prosklením, čímž lze docílit zajímavé celkové velikosti při rozumných nákladech. Při zabudování na úroveň podlahy je možné prosklení využívat rovněž k výstupu na střešní terasu.
 

Počítejme komplexně

Všechny zakázkové prvky střešního prosklení, zejména ateliérová a posuvná ateliérová prosklení vypadají na první pohled nákladně. Pokud ale srovnáte například celkové náklady sestavy střešních oken – trámové výměny, práce na zateplení prvků mezi okny a jejich SDK obložení (nehledě na organizování a kontrolu všech navazujících prací), pak již rozdíl není velký a přínos ateliéru je nesrovnatelně větší.

Celoroční tepelný komfort

Energetická úspornost a tepelný komfort v interiéru jsou u střešního prosklení otázky více než zásadní. Testování hodnot tepelných prostupů Uw je samozřejmostí, odbornost dodavatele se ale projeví zejména při řešení detailů, jako je přímé napojení pojistné hydroizolační folie střechy na rám Sestava kyvných střešních oken Solara LIDO IQ prosklení, používaná technologie zasklení pro snížení tepelných mostů na přechodu sklo-rám, apod.

„Zaměřujeme se na celoroční tepelný komfort - řešíme složení trojskla, materiály i technologii použitou pro vlastní zasklení a profilaci rámů oken. Již několik sezón směřujeme k tomu, abychom našimi výrobky změnili běžnou představu o klima v podstřeší: v létě přehřáto, v zimě prochladlo,“ komentuje rozvoj Jakub Formánek, člen rodinného vedení firmy Solara.  

Pod střechou spokojeně

Bydlení pod střechami má nepochybně svůj půvab a je jen na stavitelích, aby tento vyjímečný potenciál šikovně využili. „Přejeme všem současným i budoucím obyvatelům podkrovních prostor, aby měli možnost si své bydlení opravdu užít – prostorné, prosvětlené a plně funkční.“

Pokud Vás tento článek zaujal, více informací, fotografií a nápadů naleznete na www.solara.cz.
14.06.2011

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444