Stavona - váš partner při výběru oken a dveří

Najít dobrou radu ve chvíli, kdy uvažujeme o pořízení oken či dveří, je takříkajíc k nezaplacení. Z reklam vyplývá, že každý nabízí jen to "nej", ale je to opravdu to ideální pro vás? Stavona, spol. s r.o. České Libchavy, tradiční český výrobce značkových oken a dveří, se v rámci svého letitého kréda "spokojený zákazník = úspěšná firma" snaží zákazníkům poskytovat objektivní a užitečné informace od základu.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Estetické hledisko je asi první, které bude při stavbě nebo rekonstrukci domu či bytu brát v úvahu každý. Není snad nic horšího, než když dobře navržený a technicky kvalitně provedený dům zkazíme tím, že ho opatříme vzhledově nepatřičnými okny. Právě okna totiž domu dodají jeho typické vnější vzezření a zároveň zdůrazní atmosféru jednotlivých místností. Dobře zvolenými okny můžeme dům povýšit na architektonický skvost, který zvýší pocit útulnosti v jednotlivých místnostech. Naopak při špatném řešení vyznění celého díla hodně utrpí. Jediná rada je ponechat hlavní slovo odborníkovi. Architektonické řešení domu totiž vhodný výběr oken nezbytně vyžaduje a měl by být jasný už ve chvíli, kdy dům začínáme stavět. Jakákoliv improvizace se může později vymstít. V této fázi řešíme především tvar oken a možnosti na trhu jsou v současné době velmi široké. Můžeme zvolit ta, která mají jednotliví výrobci ve své standardní nabídce, náročnější zákazníci mohou zvolit okna vyrobená přesně na míru.

A jaký materiál pro okenní rámy? Konečné rozhodnutí by mělo být výsledkem porovnání důležitých parametrů, jež domu zajistí příznivé vlastnosti. Moderní materiály a technologie totiž umožňují dosáhnout požadovanou tepelnou a zvukovou izolaci, trvalou funkčnost oken, lehkou údržbu, pohodlné ovládaní a v neposlední řadě pocit jistoty a bezpečí před zloději. To vše v poměru k výhodné ceně.


Pro rodinný dům budeme v zásadě vybírat ze dvou materiálů - plast nebo dřevo (další možností je hliník, případně jeho kombinace s plastem – k tomuto tématu se ještě vrátéme v některém z příštích článků). Historicky delší tradici si s sebou nesou okna dřevěná. Ta prošla v posledních desetiletích značným vývojem. Klasická špaletová okna se dnes již prakticky nepoužívají (kromě historických budov) a byla nahrazena okny z tzv. dřevěných europrofilů. Tato okna v sobě spojují tradiční materiál a moderní zpracovatelské technologie. Výrobci používají různé materiály smrkem počínaje, přes borovici, americký a český dub až po například meranti. Okenní rám je nejčastěji vyroben z několikavrstvých lamel, což výrobcům umožňuje garantovat, že dřevo nebude pracovat a uživatel nebude mít problémy se zavíráním okenních křídel, jak se to dělo v minulosti. Dřevěná eurookna jsou v současné době na povrchu chráněna stále dokonalejšími impregnacemi. Snaha výrobců totiž směřuje k odstranění nevýhody dřeva. Tou je údržba, protože povrch dřevěných okenních rámů podléhá vlivu počasí a je třeba o tyto rámy pečovat.


Nevýhodu pravidelné údržby okenních rámů odstraňují okna plastová. Tato možnost při výběru oken si také získala v Evropě i v Čechách dominantní postavení. Plast se sice dostal do našich staveb relativně nedávno a zpočátku si s sebou přinesl některé slabiny, ale vývoj materiálů a jejich úprav je zdokonalil do té míry, že dnes nabízejí svým uživatelům téměř dokonalý servis. Za příznivou cenu lze získat okno v různých barevných provedeních, u kterých se nemusíme obávat, že barvu s postupem času ztratí. Kvalitní plastová okna jsou téměř dokonale odolná vůči klimatickým vlivům, okna není potřeba nijak natírat, povrchová údržba je velmi snadná, navíc plastová okna přinášejí úsporu tepla. Pro rekonstrukce a výměny oken a dveří v panelových domech je plast takřka ideální.

Oblíbenost plastových oken se projevuje také na počtu výrobců, kteří se prezentují na trhu. Proto je nutné být při jejich výběru velmi obezřetný. Je samozřejmé, že při realizaci stavby domu každý počítá a nikdo nechce platit zbytečně navíc. U plastových oken tato možnost existuje. Dnes již zavedeným a dá se říci tradičním českým výrobcům v posledních letech stále více konkurují výrobci ze zahraničí. Ti se snaží snížit cenu co nejvíce a být tak atraktivní pro zákazníky. O to se snaží každý výrobce, ale při výběru oken a dveří je třeba vzít v úvahu, za jakých podmínek. Levná okna totiž mohou skrývat mnohá nebezpečí. Méně kvalitní vstupní materiál, horší zpracování a další nedostatky totiž mohou způsobit potíže. Ušetřené peníze nám pak zkomplikují život třeba tak, že následné úpravy nakonec přinesou finanční ztrátu.

Jak tedy okna vybírat? Držet bychom se měli několika základních bodů. Předně je nutné si uvědomit, že okna či dveře jsou věcí nadčasovou a že jde o investici na celý život. Pravděpodobně nikdo z nás nevybírá okna s tím, že je bude chtít za několik let měnit. Proto věnujeme druhu oken a jejich výrobci mimořádnou pozornost. Zajímáme se o to, z jakých materiálů jsou příslušná okna vyrobena. Zda splňují potřebné normy, které jsou platné například pro tepelné vlastnosti budov. Důležité je také vědět, zda použité materiály, případně celý výrobek je opatřen příslušnými certifikáty ze zkušeben a zda celý výrobní proces splňuje příslušné kvalitativní normy (certifikáty ISO). Řada českých výrobců, a Stavona, spol. s r.o. České Libchavy je jedním z nich, se kvalitě výroby věnuje velmi zodpovědně, jejich výrobky toto vše splňují. V těchto souvislostech pak lze očekávat kvalitní a bezproblémový výrobek, služby a servis.

Konečně určitě se vyplatí získávat zkušenosti od těch, kdo si okna od dané firmy pořídili. Osvědčený příklad z praxe může být velice dobrým vodítkem. Ještě než uděláme konečné rozhodnutí o tom, jaká okna a od kterého výrobce zvolíme, měli bychom se zajímat o to, jak budou chránit náš dům před zloději. Bezpečnostní hledisko je totiž velmi důležité.  Statistiky dokazují, že zloději se ve většině případů dostanou do domu právě oknem. Odborníci sice poukazují na to, že pokud si zloděj dům vybere a připraví se na svůj čin, většinou se mu zdaří. Zároveň ale čísla ukazují, že hodně přes devadesát procent vloupání je provedeno tzv. spontánním pachatelem, který objekt vykrade bez předchozí podrobnější přípravy. Proto se vyplatí se na to připravit. Proto také Stavona, spol. s r.o. nabízí okna s účinnými systémy ochranných bodů, které znesnadňují jeho vypáčení, což je nejčastější způsob vloupání. Takové okno sice bude cenově dražší, ale  tato investice se může vyplatit. Proto by každý měl zvážit rizika, například s ohledem na místo, kde dům stojí - zda samostatně, nebo v zástavbě, případně posoudit, jak velkým lákadlem pro zloděje může být.

12.04.2005 | Tisková zpráva
  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444