Stavíte dům? Poradíme, jaké materiály zvolit pro rozvody vody a topení

Ať už stavíte a nebo rekonstruujete dům, věnujte zvláštní pozornost materiálům pro rozvody vody a topení. Správnou volbou materiálu i dodavatele můžete totiž nejen ovlivnit uživatelský komfort, ale zároveň získat i záruku spolehlivého provozu.

První rada by měla znít zhruba takto: zaměřte svou pozornost na plasty. I když jsou například pozinkovaná ocel nebo měď odolné a bezpečné materiály, náklady na jejich pořízení a složitou montáž se vám bezpochyby líbit nebudou. Potrubí z polypropylenu navíc svými vlastnostmi kovové trubky v mnohém překonávají - zaručí dlouhou životnost, bezpečnost spojů a snadnou montáž. Při průtoku vody vykazují také nižší hlučnost a díky své konstrukci a hydraulické hladkosti se tak snadno nezanáší a nezmenšuje se tedy postupně jejich vnitřní průměr, jak tomu je běžné u trubek kovových.

Rada druhá se týká už plastů samotných: vybírejte chytré materiály. Kritici plastových potrubních systémů často vyčítají trubkám z plastů jejich nižší odolnost vůči vyšší teplotě a tlaku. Tento argument je však dnes díky použití chytrých materiálů již lichý.

Ano, i mezi polypropylenovými trubkami lze najít rozdíly. Volbou nových chytrých materiálů, například polypropylenu nové generace označovaného jako PP-RCT, ovšem rozhodně nesáhnete vedle. Tento materiál patří mezi jednu z posledních inovací firmy Wavin Ekoplastik, která jej používá mimo jiné při výrobě celoplastových trubek EVO a vícevrstvých trubek Fiber Basalt Plus. Obě tyto trubky lze využít pro rozvody teplé a studené vody, Fiber Basalt Plus pak i pro rozvody vytápění. 
 
Evoluce v oboru plastových trubek se jmenuje EVO. Je to první celoplastová trubka, ve které byl využit výhradně materiál PP-RCT. Díky vlastnostem tohoto materiálu mají trubky EVO výrazně tenčí stěnu, jsou o 28 % lehčí a nabízejí o 37 % větší průtočnost ve srovnání se svými předchůdci, s trubkami z PP-R. Co to znamená? Že lze používat potrubí menších dimenzí, a tím ušetřit. Výrobce udává, že pokud se investor rozhodne pro instalaci trubek do nového domu, ušetří 17 % nákladů na instalaci systémů pro rozvod teplé a studené vody.

Inovace zase nese jméno Fiber Basalt Plus. V této unikátní vícevrstvé trubce zkombinoval výrobce materiál PP-RCT s čedičovými vlákny, které trubce propůjčují mimořádnou odolnost. Čedič (basalt) je materiál sopečného původu, který se pro své jedinečné vlastnosti využívá i v jiných odvětvích, například v automobilovém průmyslu, při výrobě čepelí větrných mlýnů či pro komponenty letadel. Trubky Fiber Basalt Plus mají třikrát menší teplotní délkovou roztažnost v porovnání s celoplastovými trubkami z PP-R. Vykazují i vyšší tlakovou odolnost při vysokých teplotách (až o 50 %), teplotní odolnost dle reálných měření až 95 °C, vyšší průtočnost o 20 % a nižší hmotnost o 15 %. Trubky Fiber Basalt Plus jsou vhodné i do náročných podmínek a získaly již celou řadu ocenění.

A na závěr rada třetí: bezpečnost na prvním místě. Víte, proč je výběr trubek tak důležitý? Když  zvolíte nekvalitní vodovodní kohoutek, jednoduše ho vyměníte. Když vám bude protékat WC, snadno ho opravíte, ale když vám prasknou spoje u vodovodních trubek, musíte rozkopat zeď či podlahu. Volte proto trubky s vysokou tlakovou i teplotní odolností. To, že výrobce svým trubkám skutečně věří, poznáte i dle délky garance, kterou vám poskytne. U trubek EVO je to dokonce dvacet let!
09.03.2017 | PR
  • Wavin Czechia, s.r.o.

    Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku 1990.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444