Stavebnictví v roce 2008: rozjezd brzdí nedostatek kapacit

České stavebnictví má před sebou velmi dobré vyhlídky, pokud jde o objem finančních prostředků určených na proinvestování. Bohužel však naráží na nedostatek volných kapacit. Výpadky nastávají v přísunu stavebních materiálů, prakticky každá firma ve stavebním sektoru hlásí nedostatek pracovníků. Vyhlídky na výrazné zlepšení tohoto stavu jsou v krátkodobém horizontu velmi mizivé. Tohle téma bude opět jako jedno z hlavních znít na Stavebních veletrzích Brno, které proběhnou mezi 22. a 26. dubnem.

České stavebnictví by mohlo do roku 2015 prostavět až 4,73 bilionu korun. Tvrdí to alespoň prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Nejvíce peněz, kolem 1,5 bilionu korun, by mělo směřovat do dopravní infrastruktury, následovat bude bytová výstavba včetně oprav stávajícího bytového fondu, které budou potřebovat 1,37 bilionu korun. Na ekologické stavby a občanskou vybavenost půjde zhruba 500 miliard korun, zhruba stejně na výstavbu inženýrských sítí, 800 miliard korun půjde na investice podnikatelského sektoru a 60 miliard korun spotřebují opravy památek. Tolik příznivé informace.

Dynamika růstu stavebnictví poklesne
Přes poměrně velké finanční prostředky směřující do stavebnictví plánují analytici mírný pokles dynamiky růstu českého stavebnictví. Sám prezident svazu Václav Matyáš sice tvrdí, že není čeho se obávat, analytici se obávají zejména negativního dopadu zvyšujících se hypotéčních sazeb a přibývajících úvah o zrušení státní podpory stavebního spoření na bytovou výstavbu. Velkým problémem pro všechny stavební firmy ale bude nedostatek zaměstnanců. Podle Matyáše již nyní chybí českému stavebnictví minimálně pět tisíc lidí, potřeba je však ve skutečnosti ještě vyšší. Přitom brát není kde.

Přijdou posily z Vietnamu?

Stavební firmy nyní vážně zvažují, že problém začnou řešit získáváním pracovníků i z takových zemí, jako je například Vietnam. Poptávku po pracovní síle už totiž nedokáže uspokojit ani pracovní migrace ze Slovenska a zemí bývalého Sovětského svazu, zejména pak z Ukrajiny. Jistou šancí je obnova učňovského školství v profesích, které se uplatní ve stavebnictví, nicméně to je dle odborníků dlouhodobé řešení. Pokud se totiž učební obory otevřou v září letošního roku, první absolventi je opustí za tři až čtyři roky. Ze stavebních učilišť loni vyšlo kolem třech tisíc absolventů, aktuální potřeba je zhruba pětkrát vyšší. „Stavební firmy dnes běžně odmítají zakázky, a to i na významných projektech. To bylo před několika lety nemyslitelné," tvrdí Milorad Miškovič z Real Estate Karlin Group. „Tato situace trvá asi deset let, asi před rokem to zaznamenala média. Politici ještě ne," tvrdí mluvčí společnosti Metrostav František Polák.

Pomohou Stavební veletrhy
Stavební veletrhy Brno dávno nejsou jen místem setkání developerů, stavebních firem či výrobců stavebních materiálů, ale stále ve větší míře především prezentací oboru vůči veřejnosti. Stavební firmy veletrhy chápou jako ideální příležitost ukázat zejména mladým lidem perspektivy tohoto oboru a přitáhnout je do svých řad. Proto se Brněnské výstaviště stane ve dnech 22. – 26. dubna 2008 skvělým prostorem, kde se nad problémem chybějících kapacit ve stavebnictví pozastavit.
11.02.2008
  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444