Stavební zákon v novém

Rozhovor s poslancem ing. Pavlem Hrnčířem
V současné době vrcholí na Ministerstvu pro místní rozvoj a v Parlamentu ČR práce na přípravě nového stavebního zákona, který by měl nahradit ten starý, který již platí od roku 1976. I když byl v 90. letech novelizován, přesto vychází ze starých principů.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Jaké jsou tedy základní cíle nové právní úpravy, zeptali jsme se poslance ing. Pavla Hrnčíře, člena Výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.
"Úvodem je třeba říct, že stavební zákon se týká velkého okruhu lidí, firem i institucí. Týká se i občanů, kteří si opravují či staví nová obydlí. Z dosavadní praxe víme, že stavební řízení je značně komplikované. V minulosti platilo, že stavba (bez ohledu na velikost) se rok připravovala a tři roky trvalo než byla ukončena. Dnes je to naopak, tak složitý je mechanizmus, řekněme naplno - byrokracie na úřadech. Bez ohledu, zda se jedná o výstavbu supermarketu či rodinného domku. Praxe je taková, že si běžný občan, starosta menší obce nebo malý podnikatel nedokáže vyřídit stavební povolení sám a musí k tomu najímat specializované firmy, což jen stavbu prodražuje, komplikuje a vytváří tak prostor ke korupci. A investora tento stav jen odrazuje."
Nový stavební zákon na úseku územního plánování zavádí větší účast veřejnosti v procesu pořizování územních plánů a reaguje na vznik krajů, kde se zřizují úřady územního plánování. Na úseku stavebního řádu se pokouší zjednodušit administrativní procesy při povolování staveb. Soustřeďuje výkon státní správy do pověřených obecních úřadů, kterých je 383, zatímco dosud vykonávalo jich tuto činnost více než sedm set. Uvedený krok by však vzdálil tuto činnost našim občanům a podnikatelským subjektům. Proto je zaváděn tzv. autorizovaný inspektor, který může schvalovat projektovou dokumentaci některých staveb a uvolnit tak kapacity stavebních úřadů.

Základní cíle nové právní úpravy stavebního zákona Územní plánování má:
  • usnadnit možnost změn ve využívání území v případech, kdy je pro toto území schválená územně plánovací dokumentace a zpřísnit podmínky pro tyto změny, kde schválena není
  • založit koordinovaný systém státní správou garantovaných informací o území a zajistit přístup veřejnosti ke všem informacím
  • zjednodušit územní řízení v zákonem stanovených případech
  • změnit spolupůsobení dotčených správních orgánů a rozhodování sporů mezi nimi
  • vytvořit předpoklady pro spolufinancování veřejně užívané infrastruktury v území
  • stanovit jasná pravidla pro povolování změn ve využívání území
    Stavební řád umožňuje
  • rozšíření okruhu staveb, které nebude třeba povolovat ani ohlašovat
  • přesunutí některých staveb z režimu povolování do režimu ohlašování
  • procesní zjednodušení stavebního řízení s tím, že těžiště posuzování a projednávání navrhovaných staveb bude v územním řízení
  • zavedení institutu autorizovaných inspektorů
  • přeměna stavebního dohledu na pravidelné a systematické kontrolní prohlídky staveb s možností přijímat opatření přímo na staveništi
  • procesní zjednodušení možnosti započít s užíváním dokončené stavby
  • redukování rozsahu oprávnění obcí, které nejsou stavebním úřadem
  • změna principů součinnosti se spolupůsobícími správními úřady Účelem nové koncepce - jmenovitě u územního plánování - je podle Pavla Hrnčíře vytvořit systém, který umožní jednoduchým dostupným způsobem, s využitím výpočetní techniky, využívat informace o území a zpřístupňovat je přímo u jejich zdrojů. Bude možné požadovat přezkoumání procesního postupu soudem do tří měsíců po schválení územního plánu. Dalším novým opatřením je zřízení institutu "ochránce práv veřejnosti" - ombudsmana, který bude poskytovat odbornou pomoc veřejnosti při projednávání územně plánovací dokumentace. Výrazné změny jsou rovněž zaznamenány v kapitolách Územního plánu, kde například jej schvaluje zastupitelstvo obce po předchozím posouzení krajského úřadu, přičemž výběr řešení musí být dohodnut s dotčenými správními úřady. V Regulačním plánu nový zákon stanoví, je li pořizován z podnětu vlastníka nebo investora výstavby, je nezbytné doložit dohodu o přeparcelaci a plánovací smlouvu. U územního rozhodnutí zákon umožní ve vymezených případech a na základě stanoviska příslušného správního úřadu pro posouzení vlivu na životní prostředí, aby probíhalo v souladu s územním řízením. Předpokládá se širší pojetí účastníků řízení. Velmi se diskutuje zda účastníkem řízení bude nadále obec, neboť její postavení může být posíleno v tom, že bude vydávat plánovací souhlas nebo nesouhlas s navrhovaným záměrem v území, kde nebude schválen územní plán. Jestliže vlastník ve stanovené lhůtě nepodá návrh na vydání územního rozhodnutí pro účel určený ve schváleném územním plánu, bude možné, aby bez souhlasu vlastníka podal někdo jiný návrh na vydání územního rozhodnutí a po jeho vydání, měnícím právní stav pozemku na pozemek stavební, se pokusil dohodou o majetkoprávní vypořádání s vlastníkem.
  • Nově je také pojato Územní opatření. Je nástrojem, který z důvodu veřejného zájmu, jež má časově omezenou platnost, upravuje poměry v území formou právního předpisu, vyhlašuje se jako nařízení obce. Vydává nařízení o stavební uzávěře a o asanaci území. Významnou kapitolou v novém znění Stavebního zákona je Stavební řád. V oddílu povolování staveb a zařízení zákon stanoví úlevy a zvláštní postup při živelných pohromách a náhlých haváriích staveb. Zvažuje se, zda by šel omezit počet účastníků řízení a to například, že vlastník sousedního pozemku je účastníkem řízení pouze, nachází-li se povolovaná stavba na společné hranici nebo z tohoto pozemku má být prováděna. Stavební úřad vydá ve zkráceném řízení stavební povolení v taxativně uvedených případech, jestliže byla opatřena souhlasná stanoviska sousedů, souhlasná vyjádření dotčených správních úřadů, je doložen vztah k pozemku, dokumentace stavby odpovídá a je doloženo odborné stanovisko autorizovaného inspektora.
    Užívání stavby
    S užíváním dokončené stavby lze započít po dokončení prací, pokud užívání stavby nebude ohrožovat bezpečnost, životní prostředí, zdraví osob nebo zvířat. Stavebník je povinen oznámit stavebnímu úřadu záměr započít s užíváním stavby ve lhůtě nejméně 30 dnů předem. S užíváním stavby může být započato, pokud stavební úřad na základě kontrolní prohlídky stavby do 30 dnů od oznámení, rozhodnutím užívání stavby nezakáže.
    Odstraňování staveb a zařízení
    Stavební úřad má povinnost nařídit odstranění stavby provedené bez povolení nebo ohlášení, pouze je-li v rozporu s předpisy uvedenými v zákoně.
    Pokud se jedná o případné námitky účastníků řízení, novelizovaný stavební zákon pamatuje i na tuto eventualitu. Vyskytne-li se v řízení námitka, o které stavební úřad není oprávněn rozhodnout, nebylo-li o ni dosaženo dohody účastníků a jde o námitku, která by znemožnila uskutečnit navrhované opatření, odkáže stavební úřad toho, kdo námitku uplatnil, na soud. Dojde-li v řízení k protichůdným stanoviskům dotčených správních úřadů nebo mezi stanoviskem stavebního úřadu, který vede řízení a dotčeného správního úřadu, řeší je ve lhůtě 60 dnů nejblíže společně nadřízený orgán.
    Tolik tedy alespoň v kostce informace o nově připravovaném Stavebním zákonu. Jeho uvedení do života bude znamenat, jak míní Pavel Hrnčíř, výrazný posun v právním vědomí nejen zainteresovaných firem a institucí, ale i občanů. Důležité ale bude, aby definitivní návrh neomezoval práva vlastníků a neposiloval státní byrokracii.
    Autor: Oldřich Houška Zdroj: časopis Interiér stavby 6/2003 Pozn. redakce:
    Návrh zákona je v tzv. připomínkovém řízení.Za předpokladu, že jej Ministerstvo předloží vládě v červnu, pak "projít" by mělo Poslaneckou sněmovnou a Senátem na podzim a podpisem prezidenta ČR na jaře 2004. Ing. Pavel Hrnčíř, předseda podvýboru pro územní plánování a stavební řád hodlá v předstihu uspořádat seminář k tomuto návrhu zákona za účasti odborné veřejnosti ještě před zahájením projednávání ve sněmovně a vítá připomínky všech zainteresovaných osob.

    BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

    REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
    Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444