Stavební spořitelny zájemcům o družstevní bydlení

Členství v bytovém družstvu má v České republice dlouholetou tradici a získání bytu tímto způsobem je stále velmi oblíbené. Pro mnohé může představovat alternativu k nájemnímu bydlení, které je především ve větších městech poměrně drahou záležitostí.

Podle výsledků posledního sčítání lidu, domů a bytů zveřejněných Českým statistickým úřadem bylo v roce 2001 v České republice přibližně 650 000 družstevních bytů, tedy asi 17 % ze všech trvale obydlených bytů a rodinných domů. Při pořízení družstevního bytu se stále někdy nesprávně hovoří o koupi. Ve skutečnosti jde ale o převod členských práv a povinností k bytu, případně o splacení členského vkladu nebo podílu v právnické osobě. Majitelem družstevního bytu je celé bytové družstvo (právnická osoba) a člen družstva se převodem práv a povinností nebo splacením podílu stává jeho nájemcem.

 

Vzhledem k tomu, že skutečným majitelem je družstvo, nemůžete si na financování družstevního bytu vzít hypotéku (v případě, že nemůžete ručit jinou nemovitostí). U hypoték je totiž vždy vyžadováno zajištění zástavním právem k nemovitosti, a to družstevní bydlení s ohledem na druh vlastnictví neumožňuje. „Částečným řešením, avšak pouze pro případy, že se družstevník do 1 roku stane vlastníkem bytu, jsou tzv. předhypoteční úvěry. V  typickém případě, kdy jeden družstevník – nájemce bytu převádí členská práva a povinnosti za úhradu na nového družstevníka – nájemce bytu, předhypoteční úvěr nepomůže,“ upozorňuje Helena Dušková, tisková mluvčí stavební spořitelny Wüstenrot.
 
Na financování družstevního bydlení se proto zaměřily i některé stavební spořitelny. Takže pokud máte vyhlídnutý družstevní byt na menším městě nebo vám stačí menší byt, u stavební spořitelny uspějete, i když  úvěr nemůžete zajistit nemovitostí. Úvěry přibližně do jednoho milionu korun lze totiž získat pouze se 2 ručiteli a životním pojištěním, které žadatel o úvěr uzavře. Výhodou úvěrů od stavebních spořitelen je státní podpora, která půjčku částečně zlevňuje.

 

Nabídka spořitelen v současné době zahrnuje úvěry, které je možné využít za prvé na úhradu za převod členských práv a povinností v družstvu nebo za převod podílu v právnické osobě. Jde o typický případ, kdy se jeden člen družstva rozhodne za úplatu převést svá práva na jinou osobu, která se po převodu stane nájemcem bytu. Za druhé spořitelny poskytují úvěr na splacení členského vkladu nebo podílu v právnické osobě, jejíž je žadatel o úvěr (nebo osoba blízká) členem a stává se nájemcem bytu. Splatit vklad nebo podíl v družstvu musíte například v případě, že družstvo vzniklo za účelem privatizace obecního domu nebo při výstavbě nového družstevního domu.

 

Půjčku na oba uvedené účely si můžete pořídit například u stavební spořitelny Wüstenrot, která nabízí speciální překlenovací úvěr na družstevní byt s názvem SUPERÚVĚR. „Cílová částka, o niž můžete žádat při zajištění nejvýše 2 ručiteli a při uzavření životního pojištění činí až 2 000 000 Kč. Nemusíte přitom být přímé klientem spořitelny Wüstenrot,stačí, že máte smlouvu o stavebním spoření alespoň 1 rok u kterékoli stavební spořitelny,“ doplňuje Helena Dušková. Minimální uspořená částka před čerpáním SUPERÚVĚRU je 10 % z cílové částky.). Měsíční splátka činí 0,7 % z cílové částky a maximální doba splatnosti nepřekračuje 24 let.

02.05.2007 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444