Stavební spoření je výhodné již v dětském věku

Každý určitě chceme zajistit svým dětem co nejlepší budoucnost. Jistě, dobré vzdělání a pevné zdraví je základ, nesmíme ale zapomenout také na finanční stránku. Vytvořit pro děti kvalitní zázemí je dnes naštěstí poměrně snadné. Stačí vědět jak na to. Ať už máme peněz hodně nebo málo, chytrou investicí můžeme vydělat vždy. A ještě lépe, mohou na tom vydělat i naše děti.

Výhody na první pohled
Pokud nechceme riskovat, což nechce asi nikdo, jde-li o budoucnost vlastních dětí, ale zároveň si přejeme mít z naší investice slušný výnos, je nejlepší volbou stavební spoření. Na tom se shodne většina lidí. Základní argumenty shrnuje vedoucí oddělení marketingu HYPO stavební spořitelny Oldřich Hrádek: „Je to především díky státní podpoře, úrokům z naspořených vkladů, a současně jejich osvobození od daní. Navíc úroková sazba pro případné poskytnuté úvěry ze stavebního spoření je nízká a fixovaná po celou dobu jejího splácení, přičemž zaplacené úroky z úvěru je možné odečítat od daňového základu.“ Proč je ale stavební spoření vhodné zrovna pro naše malé ratolesti? Pořizování samostatného bydlení je pro mladého člověka vždy náročná záležitost, tak proč jim to trochu neusnadnit? Navíc,mít určitou finanční rezervu pro neočekávané události je také velice užitečné.

 

Žádejte jen nadstandardní podmínky!
Zbývá se tedy jen rozhodnout, které stavební spoření zvolit. V České republice funguje celkem šest stavebních spořitelen, ale ve spojení s našimi dětmi se zdá být velice výhodné spoření u HYPO stavební spořitelny. A to hned z několika důvodů. Již zmíněné variability spoření se dá dosáhnout tak, že s naspořenou částkou nebude 6 let nijak nakládáno, což u dětí příliš nehrozí. U tarifu NADSTANDARD, který tato spořitelna nabízí, je možné získat úrokové zvýhodnění ve výši 20 % z připsaných úroků, pokud se klient vzdá přidělení úvěru ze stavebního spoření a pravidelně spoří. To je pro děti velmi výhodné, v patnácti letech si člověk zpravidla úvěry nebere. Spořitelna nabízí klientům, kteří v době uzavření smlouvy nedosáhli věku 26 let (a jsou vyživovanými osobami) navíc slevu 50 % na uzavíracím poplatku.

 

Praktický příklad
Zkusme to na malém příkladě: vašemu dítěti založíte stavební spoření s cílovou částkou 250 000 Kč. Za zřízení stavebního spoření zaplatíte u HYPO stavební spořitelny pouze 1 860 Kč včetně poplatku za vedení účtu. Pokud budete po dobu 7 let ročně spořit měsíčně 1 700 Kč, získáte státní podporu ve výši 7*3 000 Kč (21 000 Kč), úroky ve výši 16 847 Kč včetně úrokového zvýhodnění ve výši 20% z připsaných úroků, které HYPO stavební spořitelna nabízí. Podtrženo a sečteno: během sedmi let ročně ušetříte alespoň 20 400 Kč (celkem 142 800 Kč) a navíc dostanete dalších 37 847 Kč.

 

Peníze sice nejsou všechno, ale mohou vašim dětem výrazně pomoci k lepšímu startu do života. Proč se jednoduše nezastavit na některé pobočce HYPO stavební spořitelny a popovídat si o tom s odborníky? Je to snadnější, než se může zdát.

02.08.2007

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444