Stavební spoření či hypotéku?

Zdroj: Pixabay.com

Zdroj: Pixabay.com

Jak řešit financování koupě nemovitosti? Úvěrem ze stavebního spoření či hypotékou? S ohledem na to, že za dva roky plánujeme přírustek do rodiny a máme strach z vysokých splátek, rádi bychom měsíční splátky kolem 5 000 korun. Je tato naše představa reálná?

Okno do domuS přítelem si chceme pořídit svoje bydlení, uvažujeme o koupi bytu či domu do 2 000 000 korun. Pracuji od září ve školství a mám smlouvu na dobu určitou, čistý plat cca 15 000 korun, našetřeno 400 000, přítel má pracovní smlouvu na dobu neurčitou, čistý plat cca 15 000 korun, našetřeno 250 000, docházející staré stavební spoření u Lišky s cílovou částkou 170 000 korun (již naspořeno asi 155 000) a 2,5 roku staré spoření s cílovou částkou 400 000 korun (naspořeno 40 000). 

 

Zde je rada odborníků Viktora Marady a Arnolda Ptasznika ze společnosti Hyposervis:
 
Pro Váš případ lze nalézt dostupná řešení v podobě hypotečního úvěru i úvěru ze stavebního spoření. Podle informací, které jste nám sdělila, bychom se klonili k tomu Vám doporučit úvěr ze stavebního spoření. Nutný i když poněkud nevýhodný meziúvěr (překlenovací úvěr) totiž můžete relativně rychle "překlopit" na standardní úvěr, u kterého jsou již podmínky výhodnější. Následné splátky již budou únosnější. Bohužel však ani u hypotečních splátek ani splátek úvěru ze stavebního spoření nelze počítat, že by se v dohledné době u velikosti úvěru, který budete požadovat, dostaly na úroveň, kterou byste si přáli Vy, tj. do 5.000 Kč.
 
Některé hypoteční banky nebo stavební spořitelny budou navíc pravděpodobně vyžadovat ohledně Vaší pracovní smlouvy na dobu určitou vyjádření Vašeho stávajícího zaměstnavatele, že s Vámi smlouvu na dobu určitou prodlouží nebo že Vám po jejím skončení nabídne smlouvu na dobu neurčitou. Protože ale pracujete ve školství, banky nebudou ve Vašem případě tak přísné jako v jiných oborech.
 
Pro detailní posouzení Vašeho případu jsou ovšem informace, které jste nám sdělila, pořád nedostatečné. Je tu stále mnoho dalších otázek o Vás a o Vašem příteli, se kterými je třeba počítat a bez jejichž znalosti nelze poradit dostatečně konkrétně a fundovaně. Pokud tedy Váš zájem trvá, obraťte se na některou z našich poboček, které naleznete na www.hyposervis.cz. Rádi se Vám budeme věnovat.

20.01.2010

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444