Stavební dílce a konstrukce

Konstrukční systém budov je uspořádání nosných a nenosných prvků a jejich spojení tak, aby spolupůsobily při přenášení zatížení do základové půdy a nedošlo k poruše jejích částí.

Konstrukce musí být bezpečná. Použitelností konstrukce se rozumí schopnost plnit funkce vzhledem k životnosti domu, (např. nedochází k trhlinám a deformacím, způsobeným poruchami a destrukcí konstrukce. Ta má být trvanlivá a má dlouhodobě odolávat vnějším i vnitřním vlivům prostředí při zvoleném systému oprav a údržby.
Konstrukční systém rodinného domu se skládá z konstrukcí spodní stavby, ze svislých konstrukcí (stěn), vodorovných kontrukcí (stropů a podlah), ze ztužujících konstrukcí, ze střešní konstrukce, z okenních a dveřních konstrukcí.
Obalová konstrukce domu chrání jeho vnitřní prostředí z hlediska nežádoucího pronikání vlhkosti, vzduchu a tepelných ztrát. Konstrukční systémy mohou být i masivní konstrukce, postavené z kusových staviv. Narůstá zájem o lehkou výstavbu z nosné dřevěné rámové konstrukce s výplní nebo o výstavbu montovaných domů (rychlá montáž z předem zhotovených dílců a prvků). Dílce mohou být velkoplošné masivní na bázi cihlářských výrobků nebo z lehčených betonů, sendvičové dílce, polotovary v podobě předem zhotovených sloupů, trámů, krokví.
23.04.2003 | Ing. Olga Koníčková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444