Stavební centrum do deváté sezóny

Vzorový dům ELK-ARTE

Vzorový dům ELK-ARTE

Stavební centrum EDEN 3000 bylo otevřeno v západní části brněnského Výstaviště při příležitosti Stavebních veletrhů Brno v roce 1998. Od té doby je stále jediným projektem svého druhu v ČR, který je zaměřen na trvalou prezentaci soudobých technologií, výrobků a materiálů pro stavění, rekonstrukce a bydlení.

V průběhu celého kalendářního roku navštíví EDEN 3000 více než 120.000 zájemců, v termínu Stavebních veletrhů Brno je každoročně cílem téměř třiceti tisíc návštěvníků. Také pro pro letošní ročník, který se bude konat ve dnech 17. - 21. 4. 2007, je zde připravena řada novinek. 


Stěžejní částí Stavebního centra je Centrum vzorových domů, v němž se na volné ploše předvádí nejen dvanáct vzorových montovaných domů, ale i řada venkovních bazénů, zastřešení, vířivých van, dlažeb, plotů a dalších prvků venkovní architektury. Posledním významným přírůstkem se stal dům nové prostorové koncepce rakouské společnosti ELK, pocházející z dílny designerského studia Pininfarina. Ten byl otevřen v listopadu loňského roku. Především montované stavby na bázi dřeva jsou v poslední době centrem pozornosti návštěvníků pro své výjimečné tepelně izolační vlastnosti a zejména pro rychlost výstavby. Další nové domy v „EDENu“ mohou návštěvníci očekávat již v letošním roce.


O zaměření výstavy vzorových domů na dřevostavby svědčí i skutečnost, že od počátku letošního roku má přímo v „Centru“ sídlo Asociace dodavatelů montovaných domů.


Neméně významnou součástí Stavebního centra je i Vzorkovna stavebních materiálů, v níž se představují exponáty více než sto dvaceti vystavovatelů. Mnohé z nich jsou z oblasti alternativních zdrojů energie a úsporných vytápěcích systémů. Trvalou součástí vzorkovny je prodejna odborné literatury a nabídka katalogů a prospektů vystavujících firem – tzv. prospektový servis. O úspěšnosti konceptu vzorkovny svědčí fakt, že pořadatelé výstavy připravují její rozšíření do druhého nadzemního podlaží vstupní budovy v průběhu letošního léta. Prostor zde najdou další významní dodavatelé vybavení staveb a uvažuje se rovněž o zřízení vzorového inteligentního bytu.


Provozovatelem Stavebního centra EDEN 3000 je již druhým rokem dceřiná společnost Svazu podnikatelů ve stavebnictví, Národní stavební centrum s. r. o. To zajišťuje i úzké sepětí s odbornou veřejností a dává předpoklad k postupné realizaci záměru vybudovat v Brně neutrální stavební informační centrum sloužící ve prospěch jak laické, tak i odborné veřejnosti. Již dnes je NSC pořadatelem vzdělávacích odborných seminářů, jichž se v loňském roce zúčastnilo téměř 1100 odborníků ze stavebnictví. NSC je aktivním členem UICB, Mezinárodní unie stavebních center.

28.03.2007 | tz
  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444