Stále opomíjené výhody nízkoenergetických domů

Dnes už není tak docela neznámou skutečností, že největší díl z částky, kterou zaplatí český občan za bydlení, zejména v nájemních domech, padne na energie. V ekonomicky vyspělejších zemích je podíl ceny energií v celkové skladbě ceny za bydlení naopak menší.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Je jasné, že jak při stavbách nových domů, tak při sanacích a renovacích domů starších se vyplatí investice do takových technických řešení, která přinesou úspory právě v této oblasti.
Pojem nízkoenergetický dům je tedy dostatečně atraktivním tématem a rozhodně u nás není neznámý, i když není obecně zcela jasně definován.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Jde samozřejmě o bydlení s nízkou spotřebou energie. Ve srovnání s novostavbami podle současných norem je tím míněna spotřebu zhruba poloviční, ve srovnání se starší výstavbou jde o spotřebu třetinovou i nižší. Podle údajů střediska pro obnovitelné zdroje a úspory energie Ekowatt je mezi odbornou veřejností v ČR zvykem pokládat za nízkoenergetický takový dům, jehož roční spotřeba na vytápění je nižší než 50 kWh na metr čtvereční vytápěné podlahové plochy. K jasným výhodám nízkoenergetických domů patří menší spotřeba paliva, což znamená i značnou úsporu peněz, přestože ani tato úměra u nás ještě nefunguje docela tak, jak by se zdálo logické. Jeden z dalších přínosů, který bychom si měli zvyknout brát v úvahu s větší samozřejmostí, je větší šetrnost k životnímu prostředí, protože menší spotřeba energie méně zatíží ovzduší emisemi.
Výhod nízkoenergetických staveb bychom našli ještě více, přesto u nás investoři o tento typ stavění stále projevují menší zájem, než je tomu v zemích EU. Na otázku, proč tomu tak je i na další otázky týkající se této problematiky, chce odpovídat série seminářů, které pořádá obecně prospěšná společnost Archall ve spolupráci s časopisem Architekt. Pod názvem Nízkoenergetické domy - principy, realizace, zkušenosti se další z této řady uskuteční 26. listopadu v pavilonu A3 na brněnském výstavišti. Ve dvou přednáškových blocích se účastníci semináře seznámí s principy obnovitelných zdrojů energie, s konkrétními technologiemi a produkty zajišťující energetické úspory i s možnostmi financování a dotací. Seminář je zaměřen na občanskou a bytovou výstavbu.
19.11.2003 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444