Stále na očích

Plochá obrazovka na otočném panelu je elegantní a praktická věc. Výroba panelu je velmi jednoduchá a zvládne ji každý domácí kutil.

Pokud při sledování televize rádi sedáváte v první řadě, pak určitě oceníte náš otočný panel pro plochou televizní obrazovku. Chcete se s přáteli dívat ze sedací soupravy na mistrovství světa ve fotbale? Nebo během snídaně pohodlně zhlédnout ranní televizní zprávy? Stačí malé pootočení a obrazovka se dá sledovat z jakéhokoli místa. Odlehčená konstrukce je mnohem jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát. A náklady na materiál jsou téměř minimální. Jádrem pudla je hliníková teleskopická tyč, která je součástí regálového systému Stolmen od firmy IKEA.

Kromě úzké hliníkové tyče (asi 700 Kč) potřebujete nosné svorky (asi 50 Kč/ks), na které se položí obloukovité nosníky překližkového panelu (asi 1000 Kč) a spodní regál. Panel se na těchto svorkách otáčí velmi lehce. Panel by se mimochodem neměl otáčet o celých 360 stupňů, aby nedocházelo k problémům se svazkem propojovacích kabelů. Regál Lack od firmy IKEA slouží jako police pro videorekordéry, DVD přehrávače a ostatní multimediální zařízení. Kabely a elektrické zástrčky jsou schované za dvěma krycími panely, takže celá konstrukce vypadá z obou stran jako dekorativní a vzdušná příčka. Při celkových nákladech kolem 4000 korun lze tento netradiční kus nábytku považovat za opravdovou "filmovou hvězdu".

 

Postup při výrobě otočného panelu:

 

Do překližkových nosníků televizního panelu se vyvrtají otvory o průměru 51 mm pro usazení teleskopické tyče (průměr 47 mm). Otvory se nejprve předvrtají vrtákem o průměru 6 mm. Pilový vrták se během vrtání několikrát zbaví usazené dřevní moučky pomocí drátěného kartáče.

 

Linie oblouků se na desky obkreslí podle šablony, která se přiloží ke hraně desky pomocí dorazové lišty.
Po vyříznutí oblouků se řezné hrany obrousí a zkosí pomocí horní frézky.
Do kontaktních ploch mezi nosníky a panelem se speciální frézkou vyříznou otvory pro ploché hmoždinky. Nosníky se předtím upnou k panelu pomocí svěrek. Při lepení obloukových nosníků kontrolujte pravoúhlost lepeného spoje (nejlépe truhlářským úhelníkem).

Na vnější straně regálu se vyměří a označí pozice pro vyvrtání otvorů. Při předvrtávání otvorů se na vrták nasadí pomocný špalík, který se předtím kolmo provrtá na stojanové vrtačce. Otvory pak budou dokonale kolmé.

 

Při řezání otvoru pro teleskopickou tyč se regál Lack zespodu podloží odřezkem desky, aby otvor neměl vylámané okraje. Regál se ke stěně připevní pomocí dvou pevných ocelových úhlů, které se ke zdi přišroubují ve výšce 30 cm.

Ke spodní straně regálu se na otvor přilepí provrtaná čtvercová destička, která bude později ležet na svorkách nasazených na teleskopické tyči. Elektrický a anténní kabel se do regálu přivede od stěny bílou kabelovou lištou. Hliníková tyč se do regálu zasune zespodu.

 

 Svorka pro upevnění otočného panelu se v odpovídající výšce připevní na tyč. Panel se nasune na tyč. Na horní konec tyče se nasadí montážní destička pro přišroubování ke stropu. Nyní se regál může vyrovnat do svislé polohy a připevnit ke stěně pomocí ocelových úhlů.

 Teleskopická tyč se naposledy vyrovná do svislé polohy a montážní destička se přišroubuje ke stropu.

 Držák pro plochou obrazovku se k překližkovému panelu přišroubuje pomocí čtyř vratových šroubů (M6x30 mm), podložek a matic.

 

Tip: Na zakrytí okrajů vyvrtaných otvorů můžete použít umělohmotné kroužky z nosných svorek. Kroužky se jemnou pilkou rozříznou na dvě poloviny a pak se vlepí do hrdla otvoru.

SERVIS CO JSOU ... ?

PLOCHÉ HMOŽDINKY

Ploché hmoždinky se principem svého použití podobají klasické metodě spojování dřevěných desek na "drážku a pero". Tento princip zajišťuje dokonalé provedení hran a zaručenou jednolitost vzniklé plochy. Ploché hmoždinky se vlepují do zářezů, které se do hran dřevěných desek vyříznou speciální frézkou za pomoci různých dorazů a měřovacích prvků. Fréza je opatřená ostrými zuby z tvrdokovu. Při vyřezávání podélných drážek je fréza vedena speciálním hloubkovým dorazem, který ji po dosažení potřebné hloubky vyvede zpět nad povrch obrobku. Frézy a ploché hmoždinky se prodávají ve stavebních hypermarketech za poměrně příznivé ceny.

 

Převzato z časopisu Udělej si sám 4/2007

17.07.2007
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444