Sprchové panely jsou čím dál oblíbenější. A jak se sprchujete vy?

Lidé se dělí na dva druhy. Na ty, kteří berou sprchování jako nutnou rutinu, podobně jako čištění zubů. Takovým stačí obyčejný sprchový kout. Ale pak jsou sprchoví požitkáři, kteří se na každou návštěvu koupelny vysloveně těší. Pod proudem horké vody dokáží vydržet třeba půl hodiny. Tak pro takové je sprchový panel jako dělaný.

A není jediný důvod, proč by se tito lidé měli za svoji „guilty pleasure“ stydět. Voda má blahodárné účinky, to ví lidstvo už od nepaměti. Už staří Řekové a Římané stavěli koupele a veřejné lázně, kde si mohli odpočinout od každodenního shonu, uvolnit svaly a klouby. Lázně máme i dnes, jenže proč zde utrácet za vstupné, když si malé wellness centrum můžeme užít i doma?
 

Výhody sprchového panelu

Prvním důležitým aspektem sprchového panelu je ten, že nabízí kompletní vybavení sprchového koutu v jednom. Někdy je docela fuška najít tu správnou kombinaci horní a ruční sprchy, sprchové hadice a dalších prvků. Sprchový panel vše představuje v dokonale funkčně a designově sladěném setu.

Důležité je ale to, že zde proud vody tryská nejen z hlavové a ruční sprchy, ale na vaše přání i z bočních spršek. Těm se říká také masážní trysky. Je možné je nasměrovat podle potřeby, je dokonce možné zvolit typ proudu vody. U SANITINO například pořídíte panel Hansgrohe Raindance New – Sprchový set Lift 180, který zahrnuje dva typy proudů: přívalový a RainAir.
 

S baterií, nebo bez?

Možná jste si všimli, že jsme ve výčtu vybavení sprchových panelů nezmínili baterii. S tou je to totiž padesát na padesát – některé sprchové panely ji mají, jiné ne. Ty, které baterií disponují, nabízejí buď klasickou směšovací, nebo termostatickou sprchovou baterii. Směšovací je odolná, dobře snáší tvrdou vodu a nenechá se rozhodit výkyvy v tlaku vody. To termostatická baterie je vůči tlaku a tvrdosti vody citlivější. Její výhodou ale je, že na panelu nezabere tolik místa, protože funkční centrum baterie je ukryté uvnitř. A tvrdost vody lze vyřešit montáží patřičného filtru vody.

Pokud sprchová baterie u panelu chybí, musí si ji uživatel sehnat zvlášť. Alespoň se ale zase může rozhodnout, jaký typ baterie mu vyhovuje více.
 

Kolik místa sprchový panel vyžaduje?

V případě sprchového panelu mějte na paměti, že je prostorově poměrně náročný. Většinou jsou vysoké (průměrně 100–150 centimetrů) a široké. Sprchový kout by měl mít půdorys alespoň 100 x 100 centimetrů. V malém koutu masážní efekt postrádá smysl. Dobrou zprávou je, že sprchový panel nemusíte plánovat jen do novostavby či rekonstruované koupelny. Dá se snadno instalovat i do stávající sprchové kabiny bez stavebních úprav, pokud je přítomen elektrický přívod se samostatným jištěním.

 

Materiál panelů

Jaké jsou nejběžnější typy materiálů, z nichž jsou sprchové panely vyrobeny?

  • Akrylátové panely jsou cenově nejdostupnější a s velmi jednoduchou údržbou.
  • Panely z nerezové oceli vypadají velmi elegantně a jsou mimořádně odolné.
  • Hliníkové panely - zde je to složitější. Některé jsou poměrně drahé, jiné docela levné. V této kategorii najdeme vysoce kvalitní modely pro náročné zákazníky i na výkon a množství funkcí poměrně skromné sprchové panely.
 

Typy montáže

  • Instalace na stěnu. Jedná se o běžnou praxi. U tohoto způsobu je klíčové pečlivě vybrat správné místo. Experti nedoporučují umístit panel přímo naproti dveřím sprchového koutu, protože by mohlo docházet k úniku vody v případě netěsnosti.
  • Instalace do rohu. Jasná volba v případě čtvrtkruhových a čtvercových sprchových koutů.
  • Pod omítku. Tímto způsobem se instalují luxusnější hydromasážní panely. Vypadají kompaktně a skvěle zapadnou do sprchového koutu.
 

Když chcete ještě větší komfort

Pokud chcete o úroveň vyšší zážitek ze sprchování, představujeme vám hydromasážní sprchové kouty. Zde najdeme ještě sofistikovanější technologie – vodní proudy jsou navržené tak, aby stimulovaly simultánně jednotlivé části těla. Celý box je pak prostorný, aby se uživatel cítil skutečně jako v bavlnce, a perfektně designově stylizovaný.

Hydromasážní sprchový kout tedy znamená nejen potěšení z léčivých a relaxačních vlastností vodní masáže, ale také estetické obohacení koupelny. Jestliže sprchové panely napodobují účinky pobytu ve wellness salónu, s hydromasážním sprchovým koutem už máte reprezentativní wellness doma se vším všudy. Toto už je řešení pro ty nejnáročnější, kteří jednak mají větší koupelnu, jednak se nebojí investice v řádu desítek tisíc korun.
26.04.2024 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444