Správné odvětrání střechy má vliv na komfort bydlení

Střechy mají dnes nesrovnatelně složitější konstrukci než v dávné minulosti. Obsahují více vrstev a současně jsou velmi zatěžovány vlhkostí a dalšími vlivy přímo z domu. Aby se nám v domě či bytě umístěném přímo pod střechou komfortně bydlelo, musíme mít střechu správně provedenou a hlavně nadstandardně kvalitně odvětranou.

Riziko u plochých střech

Nejprve se podíváme na ploché střechy, které jsou často řešeny jako více plášťové. To znamená, že pod konečnou střešní krytinou (PVC folií nebo asfaltovým pásem) a nosnou konstrukcí je vytvořena minimálně jedna vzduchová mezera, přes kterou má být průběžně odváděna přebytečná vlhkost a v létě teplo.

Aby se však vlhký vzduch z této mezery odvětral, musí být vytvořen dostatečný počet otvorů ve fasádě po obvodu střechy. To jsou ty známé mřížky, které jsou vidět na fasádě domu těsně pod úrovní střechy. Střecha skrz ně dýchá.

Pozor: Často se stává, že při zateplování domu dojde k ucpání těchto mřížek polystyrenem. Pak je jen otázkou času, kdy se někde v bytě objeví mokrý flek na stropě. Větrací otvory je vždy nutné ponechat průchozí a v původní velikosti.

Použití aktivních větracích prvků

Pro účinnější výměnu vzduchu v souvrství střechy lze použít ventilační turbíny Lomanco, které zajistí svým sacím efektem výrazně větší výměnu vzduchu. Jedna turbína LOMANCO BIB14 většinou stačí na 50-70 m2 střechy.  Pro správný provoz musí být dodrženo přisávání vzduchu z fasády.

Problém šikmých střech

V případě šikmých střech je situace poněkud odlišná, ale rozhodně ne jednodušší. Obecně je šikmá střecha  o něco bezpečnější z hlediska rizika zatékání dešťové vody, protože díky prudkému sklonu je rychlejší odvod vody do okapu.

Pod šikmou střechou je poměrně často velký a otevřený prostor, proto i jeho odvětrání je o mnoho jednodušší než u komplikovaných plochých střech. Ovšem i velmi malé otevřené prostory hned pod hřebenem je nutné kvalitně odvětrat, což se často opomíjí.

Změna z ploché střechy na šikmou

Proto se mnoho majitelů nemovitosti rozhodlo provést konstrukční změnu a na původní plochou střechu svého domu nechává instalovat dodatečně střechu šikmou. Většinou se jedná o velmi jednoduchou konstrukci.

Také prostor pod střešní krytinou je nutné důkladně odvětrat. I v tomto případě lze použít ventilační turbíny LOMANCO, které zajistí trvalou výměnu vzduchu.  Turbíny se instalují do hřebene ve vzdálenosti 5 - 7 m od sebe a mohou mít stejnou barvu jako střecha, takže působí přirozeným dojmem. Ale hlavně nepotřebují ke své činnosti elektřinu, takže jsou velmi úsporné a spolehlivé.

Teplo musí co nejrychleji pryč

K odvětrání střech je ještě jeden pádný důvod a tím je přebytečné teplo. V letních měsících dochází k intenzivnímu přehřívání střechy tepelným zářením od slunce. Toto teplo při dlouhodobém účinku proniká přes konstrukci i do podstřešních bytů resp. pokojů, kde výrazně zvedá teplotu.  Aby se tato tepelná zátěž objektu snížila, je potřeba přehřátý vzduch akumulovaný pod střechou (často teploty i 60-70°C) co nejlépe odvětrat. Celkově pak dojde ke snížení teploty na půdě na cca. 40°C  a i v horních bytech bude pokles teploty citelný, často i o několik stupňů. Například při použití klimatizace v pokoji dojde k výrazné úspoře na provozu, protože budete chladit z nižší teploty. Tím nepotřebujete takový výkon, případně snížíte teplotu na požadovanou úroveň rychleji.

To je také důvod, proč například v Arkansasu (USA), odkud turbíny pocházejí, je na spoustě domů nainstalována klimatizace a současně na střeše odvětrávací turbína.

Zásadní noční zchlazení objektu

Především přes noc dojde pomocí turbín LOMANCO k velmi žádoucímu zchlazení střechy na teplotu venkovní (20°C) namísto toho, aby se ve střeše teplo akumulovalo a dlouhodobě drželo např. na 50°C ...

Z výše uvedených informací vyplývá, že se v žádném případě nevyplatí podcenit odvětrávání střechy, což platí jak u šikmých, tak i plochých střech. Vždy je nutné řešit kvalitní přisávání vzduchu do střešní konstrukce, aby se předešlo kondenzaci a současně maximální odvětrání půdního (podstřešního) prostoru, aby se v létě snížilo přehřívání objektu.

Autor článku: Ing. Radim Otýpka, technik
Foto: archiv ABC, s.r.o
28.03.2018 | PR
  • ABC - AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION s.r.o.

    Společnost ABC, s.r.o. působí na českém stavebním trhu již od roku 1994. Nosný program firmy je rozdělen na dva obchodní směry: exklusivní dovoz a následná distribuce ventilačních turbín LOMANCO a druhým je výroba a distribuce českých tubusových světlovodů a světlíků SUNIZER. Firma dále dováží kvalitní zahraniční produkty a to americké světlovody ODL, anglické světlovody SUNPIPE, komínové hlavice Darco, klempířské ohýbačky VanMark a klempířské nářadí Midwest. Široká nabídka světlovodů umožňuje výběr opravdu každému. Zajišťujeme kompletní servis od návrhu, zakreslení do projektu, zobchodování, až po případnou realizaci.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444