Společnost Puren oslaví významné jubileum

Přední výrobce izolačních materiálů oslaví v tomto roce již 50 let od svého založení. Německá firma se sídlem v Überlingenu u Bodamského jezera patří mezi průkopníky technologie tvrdé polyuretanové pěny, která nachází uplatnění zejména ve stavebnictví, ale i v dalších průmyslových odvětvích.

Inovovaný polyuretan

Téma inovace provázelo zakladatele firmy a člena poradního grémia Hanse Bommera již od počátku firmy. V roce 1968 byl polyuretan v Německu prakticky neznámý. Hans Bommer se seznámil s tímto multifunkčním materiálem díky náhodě a ihned pochopil jeho univerzálnost. Po prozkoumání technických vlastností a výrobních postupů začal v takzvané „dílně“, společně s jedním zaměstnancem, produkovat první bloky z tvrdé PUR pěny. Podnikatelské úsilí brzy přineslo své ovoce a z firmy o dvou lidech vznikla postupem času dnešní skupina s několika celostátními výrobními a distribučními místy a od roku 1996 s joint venture v Číně.

V současné době má společnost Puren 4 závody v Německu a 1 v Číně v rámci joint venture. V Německu zaměstnává cca 300 pracovníků.

Ekologie jako filozofie firmy

Současné vedení společnosti Puren:
Dr. Andreas Huther
Otázky ochrany životního prostředí, energetické úspory a zachování přírodních zdrojů byly pro Puren vždy velmi významné a zodpovědný přístup k nim pozitivně ovlivnil i vývoj nových materiálů. Na začátku sedmdesátých let, kdy o problematice klimatu, vodních zdrojů, ochrany přírody, úsporách emisí CO2 nebo skleníkových plynů ještě nikdo nemluvil, předběhl Puren svou dobu tím, že začal s recyklováním vlastního polyuretanového odpadu, vznikajícího při samotné výrobě a opracování polyuretanových izolací. Tím dal vzniknout jedinečnému konstrukčnímu materiálu, jakož i sorbentům ropných a chemických látek. Koncept ekologického přístupu se dodnes odráží ve firemní filozofii.

Široké pole působnosti - nápady a úspěšné produkty

Firma Puren má dnes široký záběr působnosti. Oblast stavebnictví zahrnuje výrobu a distribuci tepelných izolací pro šikmé a ploché střechy, podlahy a stropy a také fasády. Tepelné izolace Puren mají při minimální tloušťce výborné tepelněizolační vlastnosti a významně tak přispívají ke snížení nákladů na vytápění a k ochraně životního prostředí. I zde se projevilo 50 let vývoje firmy Puren v oblasti výroby tvrdých polyuretanů.

V průmyslové oblasti vyžadují složitější aplikace neustále nová a kreativní řešení. Puren vyrábí velké bloky z tvrdé pěny s různými specifickými vlastnostmi, které se ještě dále upravují podle potřeb zákazníka. Mohou tak vznikat například přířezy, tvarované díly pro kabiny vzducholodí, chladicí vozy, komponenty pro výrobu kolejových vozidel a kontejnerových systémů, okenních a dveřních prvků, stavbu lodí nebo modelů. Univerzálnost využití je tedy téměř neomezená.

10 let na českém a slovenském trhu

Zároveň s půlstoletím své existence oslaví firma Puren gmbh v letošním roce také 10 let působnosti na českém trhu. Díky své obchodní politice zde nabízí nejen kvalitní PIR izolace, ale také přidanou hodnotu, jako jsou technický servis, poradenství, vývoj, dostupnost a profesionální přístup orientovaný na českého a slovenského zákazníka. Tento trend plánuje firma v dalších letech ještě více zdokonalit a zdejším zákazníkům nabízet řešení, která jsou tzv. šita na míru. Puren je členem Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů České republiky a Cechu strechárov Slovensko.

"Náš kolega, Ing. arch. Luděk Kovář, se stal čestným členem Cechu strechárov Slovenska. Gratulujeme!"

Firma respektovaná v Německu i za hranicemi

V průběhu let se Puren za svou práci těšil z celé řady ocenění. Například v roce 1977 firma obdržela ocenění „Recycling-Award“ z rukou tehdejší ministryně životního prostřední a dnešní spolkové kancléřky Angely Merkel. BOMAT (divize firmy Puren) získala v roce 1995 Oskara za energii. V roce 2004 získal Puren ocenění za inovace udělované zemí Bádensko-Würtembersko a ocenění, rovněž za inovace, od profesního spolku pro pěnové plasty. V roce 2007 byl diplomovaný obchodník Hans Bommer oceněn spolkovým křížem za zásluhy a Puren zároveň získal cenu Qualitec Award na výstavě Seatec v italské Carraře. Hansi Bommerovi přinesl další ocenění rok 2012, kdy získal medaili za zásluhy v hospodářství udělovanou spolkovou zemí Bádensko-Württembersko.
26.04.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444