Šperky v Designcentru

O vysokých ambicích současného rukodělného uměleckého řemesla a jejich naplnění vypráví mimo jiné nová výstava, kterou pořádá Designcentrum České republiky ve spolupráci s ateliérem Kov a šperk Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Výstava nazvaná Šperk není jen na zdobení je od 30.ledna instalována ve výstavních prostorách brněnského Designcentra na Radnické ulici. Svoji pozoruhodnou šperkařskou tvorbu zde představí Karol Weisslechner a žáci z bratislavského ateliéru. Karol Weisslechner, je původním povoláním architekt, ale v současné době se zaměřuje především na šperky, které jsou v jeho pojetí nejčastěji drobnými plastikami. Užitná funkce jeho děl nepotlačí osobnost tvůrce - jsou uměním a jako takové zároveň jeho jedinečnou výpovědí o sobě či o světě.
V tomto duchu jsou také vychováváni studenti z ateliéru, jejichž atraktivní práce budete moci na výstavě v Designcentru obdivovat. Karol Weisslechner ateliér přejmenoval na S+M+L_XL, čímž vyjádřil rozsah tvorby od autorského šperku jako výtvarného solitéru (S -small), přes design předmětů na stolování, menších interiérových a oděvních doplňků (M - middle nebo medium), přes interiérové návrhy a realizace (L - large) až po monumentální projekty a plastiky (XL).
Výstava Šperk není jen na zdobení představí také nejlepší exponáty ze čtvrtého ročníku soutěže mladých stříbrníků Stříbrný šperk Brno 2003, na jejíž organizaci se Designcentrum podílí. Soutěž patří k těm jeho záslužným aktivitám, kterými pravidelně podporuje iniciativy spojené s rozvojem odborného školství, možnostmi tvorby mladých designérů a jejich prezentace.
30.01.2004 | tz
  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444