Španělské obklady a dlažby neomrzí

Pokud hledáte podlahu, která vás ani za několik let neomrzí, vsaďte na keramickou dlažbu. Díky výjimečným vlastnostem ji můžete položit do koupelny, kuchyně, chodby, ale i do exteriérových prostor. Vybírat je přitom možné z nepřeberného množství stylů, barev i tvarů. Mnohé z nich možná vyjdou brzy z módy, vybírejte proto ze stálic.

Secese žije!
Když se řekne secese, většina si vzpomene na malíře Alfonse Muchu a jeho Slovanskou epopej. Těm znalejším se možná vybaví španělský architekt Antoni Gaudí a jeho chrám Svaté rodiny v Barceloně. Právě jeho tvorbou je inspirována série obkladů a dlažeb 1900, kterou navrhli španělští designéři. Tyto ojedinělé vzory si můžete prohlédnout prostřednictvím společnosti Los Kachlos, která sérii 1900 představila na českém trhu. Secese využívá především přírodních motivů a tvarů. Na obkladech tak můžeme pozorovat ornamenty a vzory listů nebo květů. Obklady a dlažby lze kombinovat a vytvářet tak množství obrazců.

Secese jako období vzniká na přelomu 19. a 20. století. Její dědictví však neumírá. O tom svědčí zájem o produkty, které jsou neseny v secesním tónu. Série jistě osloví široké spektrum zákazníků napříč věkovými kategoriemi. Své příznivce si našla i díky tomu, že se hodí do moderního i rustikálně laděného interiéru.

Foto: Nové vzory oblíbené secesní série obkladů a dlažeb 1900 z nabídky Los Kachlos.
Pokud vám přijde dlažba příliš zdobná a nedokážete si představit, kam by se hodila, podívejte se na širokou fotogalerii společnosti Los Kachlos. Nechte se inspirovat. Dlažba totiž vypadá dobře v koupelně, stejně tak skvěle působí i v jiných interiérových prostorách. Secesní vzory jsou provedeny spíše v decentních barvách. Ornamentálnost však vždy bude působit velice originálně. Položením dlažby s těmito prvky dosáhnete opravdu autentického prostředí. Obrovskou výhodou secesních motivů je jejich variabilita. Vy sami se můžete podílet na vytvoření jedinečného obrazce, protože lze vzory kombinovat dle libosti.

Příroda a její dokonalé imitace
Pokud je na vás secesní dekorativnost přece jen příliš, prohlédněte si kolekci keramické dlažby, která věrně imituje přírodní materiály. Netřeba představovat kámen, dřevo nebo kov. Dlažbu od pravého materiálu neroznáte a navíc si zachováte veškeré přednosti keramické dlažby. „Například oproti dřevu jsou keramické dlažby imitující dřevo praktičtější, co se údržby, ale i nosnosti a otěruvzdornosti týče. Pod dřevěnou podlahu je také nemožné položit podlahové topení - dřevo by sesychalo,“ vysvětluje Libor Koutník z Los Kachlos. Na trhu je množství variant - ať už jde o design, rozměry, povrch nebo odstíny (například série Orsa, Montana, Escandinavia, či Tavola z nabídky Los Kachlos), jedno však mají společné – většinu z nich nepoznáte na první pohled od pravého dřeva.
Foto: Dokonalá imitace dřeva z keramického materiálu - dlažba Montreal z nabídky Los Kachlos, kterou jde použít i jako obklad. Díky mrazuvzdornosti je vhodná také pro exteriér.
 
  Foto: Nová generace mozaiky je charakteristická
neotřelým a svěžím designem a nepravidelnými
tvary. K dispozici je v šesti barvách.  
Velké, hladké plochy ozvláštní mozaika
Pokud byste chtěli oživit část hladké plochy, vyplňte ji mozaikou. Podle Libora Koutníka vypadá skvěle například na hojně používaných místech kolem zrcadel, umyvadel, ve sprchovém koutě nebo na obložení vany. Bránit se jí však nemusíte ani v kuchyních. Mozaiky bývají často vyrobeny z čirého skla, které může být i speciálně povrchově upraveno, čímž se docílí nevšedního vzhledu, jako například třpytu, duhového zbarvení nebo kontrastního matu. Jednotlivé dílky jsou lepeny na armovací mřížky, které formují finální tvar.
Ven s keramikou
Dokonce i venku můžete položit keramickou dlažbu. Jen je třeba dbát následujících pravidel:

  • keramické dlažby pro venkovní užití musí být vodou nenasákavé (vybírejte jen materiály s hodnotou nižší než 0,5 %), aby byly odolné vůči vlivům mrazu
  • dvojí povrchovou úpravou musí být vysoce protiskluzné
Zahradní architektka Ing. Jana Vaďurová ze zahradního portálu www.azada.cz radí: „Výhodou keramických dlažeb v exteriéru je především to, že často navíc zahrnují i schodový program obsahující schodovky, podstupnice, dekorativní prvky a keramické parapety. Vše tedy může být zrealizováno v jednom stylu.“ Venkovní dlažby je možno vybírat jak z tradičních stylů (terracotta), tak i z nových modelů věrně imitujících přírodní materiál - dřevo, pískovec či břidlici. K dispozici je mnoho formátů i povrchových úprav.
Foto: Keramická dlažba španělské výroby vhodná pro využití v exteriéru i v našich zeměpisných šířkách.
28.11.2013 | Jana Vaňková
  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444