Soutěž pokrývačů

Celorepubliková soutěž šesti dvoučlenných družstev pokrývačů a klempířů se koná na brněnském výstavišti v rámci veletrhu IBF před pavilonem G. Účastní se jí studenti druhých a třetích ročníků středních odborných škol z Bosonoh u Brna, Opavy, Kyjova a Vyškova. Akci pořádá Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR společně s a.s. Veletrhy Brno.

Úkolem soutěžících je pokrytí střechy včetně položení hřebenáčů na nárožích objektu o rozloze 20 metrů čtverečních, a to při zachování všech bezpečnostních pravidel při práci ve výškách. Zástupce cechmistra Harry Navrkal uvedl, že komise bude hodnotit především kvalitu provedené práce, estetiku a čas. Podle něho by zkušený pokrývač střechu makety objektu pokryl za hodinu. Nejlepší žáci to zatím svedou za dvojnásobek času, což je vynikající výkon. Mladí klempíři se utkali při usazování žlabu a pokládali asfaltové šindele.
V ČR je na šest desítek středních škol a učilišť tohoto oboru. Postupně sice získávají pro výuku nejmodernější techniku, přesto o studium není velký zájem.
Cech klempířů, pokrývačů a tesařů v současnosti sdružuje kolem 350 členů z ČR. „Každému studentovi poskytujeme v prvním ročníku kapesné 500 korun měsíčně. Dotují nás především významní producenti střešních krytin,“ konstatoval Navrkal. Výchova dorostu přijde cech ročně na dva miliony korun.
15.04.2003 | mava

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444