Solární kolektory - efektivní využití sluneční energie pro vytápění a ohřev vody

Neefektivní vytápění se může v zimním období pěkně prodražit. Nehospodárný kotel a vysoké tepelné ztráty zbytečně zvyšují rodinný rozpočet i o několik tisíc korun měsíčně. Optimální teplota určuje pohodlí našeho domova, koupání se ve studené vodě a topení na 16°C tedy určitě nejsou nejlepší cestou k úsporám. Mnohem komfortnější je snížit náklady pomocí obnovitelných zdrojů, z nichž je tím nejdostupnějším sluneční záření. Moderní technologie, mezi které se řadí i systém SolarInside firmy Junkers, umožňují využívat solární energii ekonomicky a efektivně na celém území České republiky.

Při stále rostoucí ceně energií je velmi žádoucí chytře investovat do co nejmenší energetické závislosti. Dobrým řešením je úsporný kondenzační kotel, který je spolu s účinným zateplením a kvalitními okny základem pro efektivní a ekologické vytápění s minimální spotřebou. Ještě lepší variantou je pak kombinace se solárními kolektory. Moderní technologie navíc nemusejí být nutně cenově nedostupné. Příkladem jsou řešení od firmy Junkers, která nabízí cenově zvýhodněné solární sety. Počáteční investice se pak díky nízkým účtům za energie rychle vrací, a to i bez dnes nejisté podpory Zelená úsporám.   

Kondenzační kotel + solární kolektory = vysoký komfort i úspory

Junkers dnes nabízí jedno z nejefektivnějších a zároveň nejspolehlivějších řešení, jak využívat energii z regenerativních zdrojů. Jedná se o kombinaci solárních kolektorů a plynových kondenzačních kotlů. „Solární systémy v sobě kombinují to nejlepší z obou energetických zdrojů,“ říká Martin Pavlata, odborník firmy Junkers, jejíž produkty patří na špici svého druhu, a dodává: „Umožňují efektivní využití solární energie, která je zdarma, a doplňují ji výhodami plynových kondenzačních kotlů. Uživatelé to při dnešních cenách energií pocítí ve svých peněženkách.“ Kondenzační kotle navíc využívají teplo obsažené ve spalinách, které jinak u klasických kotlů zbytečně uniká do ovzduší.

Inteligentní technologie

Efektivita tohoto řešení se nejlépe ukazuje na číslech: Samotný kondenzační kotel řady Cerapur s účinností až 109 % uspoří až 25% nákladů oproti „klasickým“ kotlům. Přidáním solárních kolektorů je pak možné ušetřit dalších 60 % energie na přípravu teplé vody a až 30 % energie na vytápění.

„Dlouhodobým výzkumem se nám podařilo dotáhnout propojení solárních systémů a kondenzačních kotlů k dokonalosti. Jednoduše jsme spolu naučili oba topné prvky komunikovat,“ vysvětluje Pavlata. Patentovaný systém algoritmů SolarInside ukládá data o sluneční aktivitě v konkrétním místě instalace. Získané hodnoty potom porovnává s údaji o počasí a vypočítává očekávaný solární výnos. Díky tomu je možné regulovat spotřebu plynu s předstihem, a tak ještě více ušetřit. Využití sluneční energie nebylo nikdy efektivnější. Samotné využití systému SolarInside může ušetřit až 15 % spotřeby plynu při přípravě teplé vody a až 5 % spotřeby plynu u vytápění. Proč tedy spalovat drahý plyn, když je nahraditelný čistou a bezplatnou energií slunečního záření?

Poctivé zpracování

Kvalitní solární kolektory nevyžadují žádnou péči. Jsou určeny k trvalému umístění na střechu, kde díky moderním materiálům odolávají povětrnostním vlivům včetně krupobití. Jsou dokonce známé případy, kdy na střeše došlo vlivem počasí k poškození střešní krytiny, ale kolektory zůstaly nepoškozeny a funkční. Německá preciznost nepřehlíží sebemenší detail. Například díky hladkému povrchu bez přečnívajících okrajů z kolektorů Junkers snadno sklouzává sníh. Pracují tak i v zimě, a protože v nich není voda, nezamrznou a nepopraskají. A i když je jasné, že solární kolektory nemohou pracovat v noci, tak protože celý systém využívá principu akumulace tepla, udrží vodu teplou až tři dny.

 

24.02.2011

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444