Šlofík v práci po obědě? Vysvětlete šéfovi, co je polyfázový spánek

Nikdo se nechce probouzet ráno unavený, polámaný a být celý den bez energie. Každému vyhovuje jiná délka spánku, pokud ji nedodržíte a nedopřejete-li svému tělu dostatek odpočinku, může se to odrazit na vašem zdraví. Naopak delší spaní také není vhodné. Znáte to. Zazvoní budík, zaklapnete a spíte dál. A z plánovaných 8 hodin už je 10.  A víte na co si tím můžete zadělat? Například na migrénu.

Pravidla před spaním

Víte, proč byste neměli před spaním minimálně 45 minut sledovat televizi, nebo brouzdat po internetu? Světlo z obrazovky totiž narušuje smysly a brání ke kvalitnímu a klidnému spánku. Je to dáno modrou složkou světla, kterou emitují LED zobrazovače, jako je například Vaše televize. Nikomu nechceme říkat, aby vypnul detektivku těsně před koncem. Pro tělo je ale daleko přijatelnější si před spaním přečíst nějakou hezkou knížku či časopis. Rovněž je také vhodné se vyvarovat alespoň 2 hodiny před spaním konzumaci jakýchkoliv pokrmů. Všechny tělesné funkce, tedy i trávení, jsou utlumeny a mohli byste si zadělat na problémy s trávením, nadváhou i kvalitou spánku.

Stres a spánek

Stres je určité napětí, kterému vystavujete své tělo. Bohužel se mu člověk nejspíše nevyhne. Ať už vás ale stresuje cokoliv (práce, škola, finanční problémy), je dobré se pokusit ho alespoň zmírnit. Pomoci může například meduňkový, či levandulový čaj. Meduňka i levandule se využívá jako uklidňující prostředek při nervovém vyčerpání a také při potížích se spaním.

Druhy spánku

Není jenom krátký, dlouhý, přerušovaný. Existuje několik druhů. Pojďme se na ně společně podívat a vysvětlit si rozdíly.

Jako první tady máme Polyfázový spánek, který označuje způsob spaní, kdy člověk spí více než dvakrát během 24 hodin. Například 1 hlavní spánek a šlofíky v průběhu dne, maximálně však 30 minut. Více informací najdete zde. Také můžete spát Bifázovým spánkem, což je spaní dvakrát za den. Nejvhodnější ale je spát Monofázovým spánkem a to jednou za den, nejlépe doporučených 8 hodin.


Poloha při spaní

To, v jaké poloze spíte, ovlivňuje nejen spánek, ale i zdraví. Podívejme se na to, která poloha při spaní je nejzdravější, a které se naopak vyhnout.

Mezi nejčastější definované polohy při spánku patří poloha na zádech, boku, nebo na břiše.

Při spánku na zádech zaujímá hlava, krk a hlavně páteř neutrální pozici, proto jde o nejvíce doporučenou polohu.

Jako druhé je vhodné spaní na boku. Vyhnete se tak bolestem, protože taktéž jako při spaní na zádech zůstává páteř ve své přirozené poloze. Obecně se doporučuje spát na levém boku, protože podporuje trávení.

Nejhorší polohou, kterou lze zvolit, je spaní na břiše. Krk a hlava zůstávají celé hodiny v jedné poloze, čímž si můžete způsobit bolest. Navíc při tomto způsobu se dostává páteř do nepřirozené polohy, což následně může vést k bolestem zad.

A jaká je vhodná poloha při spaní pro těhotné?

V průběhu těhotenství, nejspíš zjišťujete, že je stále těžší najít pohodlnou polohu, ve které byste se mohla vyspat. Obecně se doporučuje spát na levé straně. Krev v těle bude tak lépe cirkulovat a putovat k plodu i vašim ledvinám. Nemusíte se ale do spánku na levém boku nutit. Pokud se nevyspíte dostatečně v noci, zdřímněte si klidně během dne. Více o spánku v těhotenství se dočtete v našem článku.

Tip pro ženy na závěr

Pokud chcete být krásné a přitažlivé pro své partnery, je důležité dodržovat správnou délku spánku. Pleť bude totiž zářivá a bez kruhů pod očima.
04.10.2017
  • I-matrace.cz

    Prodejem nábytku se zabýváme již od roku 1991. S prodejem matrací máme více než 20leté zkušenosti a zastupujeme všechny přední české výrobce. Svým rozsahem patří www.i-matrace.cz mezi jedny z největších internetových prodejců matrací v tuzemsku.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444