Skříň pod šikmou střechou 2

Posuvné dveře nádavkem

Šatna je již sama o sobě skutečný luxus, ale vrcholem elegance jsou odpovídající vestavné posuvné dveře. Jako příklad můžeme uvést systém posuvných dveří „Krona Kit Futura" od firmy Knauf. Na rozdíl od obvyklých dveří nezabírají v místnosti prakticky žádný prostor, protože se pohybují uvnitř postavené příčky, přímo v dutině její nosné konstrukce.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
U této konstrukce jsme se dále zřekli klasických dřevěných zárubní. Místo nich jsme použili sádrokartonové lemovací profily, takže je přechod mezi stěnou a dveřmi plynulý. K systému posuvných dveří pasují dveře mnoha výrobců. Nabídka je velmi široká, sahá od obyčejných dveří z laminované dřevotřísky přes exempláře dýhované skutečným dřevem až po drahé kazetové dveře z masivního dřeva, které se prodávají jak v přírodním, tak v lakovaném provedení. Dveře se prodávají v šířkách od 61 do 98,5 cm.
ELEKTŘINA Pokládka elektrických kabelů v kovové nosné konstrukci je pro každého domácího kutila snadná. Pouze připojení k síti je prací pro odborníka. V nosné konstrukci jsou v pravidelných odstupech předem vyražené otvory, které se v případě potřeby dají snadno rozevřít šroubovákem. Pokud takové otvory na potřebném místě nejsou, stačí profil provrtat. Otvory pro zásuvky se vrtají kulatým pilovým vrtákem.

  


1) Příčné nosníky pro oboje vestavné posuvné dveře se zacvaknou do vodorovného profilu nosné konstrukce.


2) Do spodního profilu nosné konstrukce se vloží a připevní montážní destičky pro dveře, popř. systémové profily. Montážní destičky jsou dvoudílné a montují se zvlášť pro přední i zadní systémový profil.


3) Nyní vyrovnejte a upevněte systémové profily. Součástí každého systému posuvných dveří (zde Krona Kit Futura od firmy Knauf) je podrobný popis montáže, takže na tomto místě není nutné zabývat se podrobnějšími detaily.


  

4) Ke kovové nosné konstrukci se připevní sádrokartonové desky v tomto pořadí: nejprve na vnitřní příčku a potom na vnitřní stranu přední stěny. Jde o poslední příležitost k položení kabelů. Nakonec se sádrokartonové profily přišroubují k čelní stěně. Při tomto postupu si během práce můžete nejdéle svítit lampou v místnosti.


5) Zavěste dveře. U velmi úzkých otvorů pro dveře se plocha dveří bude možná muset zúžit.


6 + 7) Kolem dveří přišroubujte lemovací sádrokartonové profily a následné přimontujte poslední vrstvu sádrokartonových desek.


Převzato z Udělej si sám 1/2005.

05.01.2005 | tk
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444