Skládací stolek s podnosy

Příští zahradní party se určitě vydaří. Na malém servírovacím stolku se dvěma podnosy je totiž dostatek místa pro všechno, co společnost návštěvníků potřebuje k naprosté spokojenosti.

 

Hitem léta 2007 bude tento praktický skládací stolek, který si můžete vyrobit za pár hodin a bez větší námahy. Oproti většině klasických modelů má naše varianta tu výhodu, že snese dvojnásobnou zátěž: vejdou se na něj totiž hned dva podnosy najednou. Díky tomu je náš skládací stolek ideálním společníkem ke grilování nebo na příjemnou zahradní party. Talíře, sklenice, nápoje či klobásky budou díky našemu stolku vyloženě na dosah ruky. Okraje horního podnosu přesahují nosný rám ze všech stran a podnos z něj tedy nemůže neočekávaně sklouznout. Spodní podnos je sice jen volně položený na vodorovných vzpěrách, před zřícením jej však chrání zkřížené páry nohou stolku.

Pokud již nyní víte, že stolek bude často "nocovat" pod širým nebem, měli byste dřevo ošetřit ochranným nátěrem ještě před sestavením stolku. Při téměř titěrných rozměrech všech konstrukčních částí to však není žádný problém. Stolek můžete natřít krycím barevným nátěrem nebo ochranným olejem na dřevo. Tento užitečný kus nábytku pak bez jakékoli újmy přestojí i nečekaný déšť či jiné rozmary počasí.

 
 

Co budete potřebovat:
Překližka, 9 mm:  
1 ks, dno 60x45 cm
1 ks, dno 47x32,2 cm
Borové lišty, 10 mm:  
2 ks, zesílení dna 60x1,3 cm
2 ks, zesílení dna 43x1,3 cm
2 ks, zesílení dna 47x1,3 cm
2 ks, zesílení dna 30,2x1,3 cm
Borové lišty, 13 mm:  
2 ks, držátka 45x6 cm
2 ks, držátka 32,2x6 cm
2 ks, obruba 62,6x3 cm
2 ks, obruba 62,6x2 cm
2 ks, obruba 49,6x3 cm
2 ks, obruba 49,6x2 cm
2 ks, vzpěry 43x4 cm
2 ks, vzpěry 38,8x4 cm
Borové lišty, 19 mm:  
4 ks, nohy 94x3 cm

 

 

 

Postup při výrobě stolku:
Dna obou podnosů se po obvodu zesílí borovými lištami, aby se
tak zvětšila kontaktní plocha pro montáž držátek a obrub.
Překližka se při lepení položí na rovnou desku, aby se
vyrovnalo její případné zakřivení.
V rozích budoucích výřezů pro ruce se Forstnerovým vrtákem vyvrtají otvory o průměru 20 mm. Otvory se umístí 1 cm pod horní okraj dřevěné lišty.
Pruh materiálu mezi oběma otvory se vyřízne přímočarou pilou. Řezné hrany se pečlivě obrousí brusným papírem namotaným na pilníku. Při lepení držátek dávejte pozor, aby jejich dolní hrany byly v jedné rovině s dolní hranou zesílené desky. Další krok: Spodní lišty obruby, které se přilepí k podélným stranám podnosů, musí být rovněž vjedné rovině se spodními hranami podnosu.
Při lepení horních částí bočních obrub se celý podnos otočí "vzhůru nohama" a připne se k rovné podkladové desce svěrkami. Po dokončení obou podnosů se všechny hrany, rohy a plochy důkladně přebrousí a vyhladí. Příčné vzpěry se k připevní kolmo k párům nohou. Předvrtané otvory se musí zahloubit.
Osa otáčení nosného rámu se vytvoří z kovové podložky a vrutu s půlkulatou hlavou a krčkem bez závitu (oba prvky musí být z nerez materiálu). Nosný rám se v rozevřené poloze zajistí pomocí kovového řetízku a šroubovacího háčku. Přečnívající spodní hrany podnosu zajistí, aby podnos nemohl nedopatřením sklouznout z rámu stolku.

 

 

 

CO JE... ?

VRUT S PŮLKULATOU HLAVOU
Funkce hlavy vrutu nespočívá jen v utažení a udržení, ale rovněž ve způsobu, jakým se vrut ovládá. A navíc je to jediná část, která je z vrutu nakonec vidět. Krček vrutu (bez závitu) je pro otočné spojení obou párů nohou velmi důležitý. Rám je díky němu pohyblivý a dá se bez problémů složit.

 

Převzato z časopisu Udělej si sám 6/2007

 

 

12.07.2007

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444