Silvestr na talíři

Loučení se starým rokem a vítání roku nadcházejícího získávalo svou okázalou a často bouřlivou podobu teprve během 19. století. Opulentnost silvestrovské noci vyvrcholila při vstupu lidstva do 20. století, neboť právě ono bylo očekáváno s obzvlášť velkou slávou.  Ani dnes, kdy už za sebou máme i příchod nového tisíciletí, nepřestáváme věřit, že každý nový rok přinese něco nového a krásného. Oslavy Silvestra pevně zakotvily v seznamu našich svátků a k jeho převeselé atmosféře patří kromě ohňostrojů samozřejmě i přípitky a slavnostní pohoštění. Několik receptů vhodných na silvestrovský stůl nabízíme i my.

Krabí salát

1 balení krabích tyčinek, 10 g majonézy, 1 lžíce zakysané smetany, 2 pomeranče, mletý bílý pepř, sůl, petrželka, hlávkový salát

Lehce rozmělněné tyčinky vmíchejte do směsi majonézy a smetany, osolte, opepřete. Vmíchejte na kousky nakrájené oloupané pomeranče a nasekanou petrželku. Necháme vychladit a podáváme s bílým pečivem.

Vitamínová bomba

3 – 4 mrkve, 1 cibule, 3 lžíce majolky, 2 lžíce bílého jogurtu, nastrouhaný křen, citrónová štáva, mletý bílý pepř, sůl, natvrdo uvařená vejce

Mrkev najemno nastrouháme a zakapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme, přidáme majolku, jogurt, drobně pokrájenou cibuli a křen. Vše důkladně promícháme. Pomazánku mažeme na tmavé pečivo a podáváme ozdobené vejci.

Masové kuličky s celerem

500 g mletého masa, 1 vejce, trocha mouky, česnek podle chuti, jemně nastrouhaný celer, sůl a pepř, 8 rohlíků

Všechny ingredience důkladně promícháme a vytvoříme malé kuličky, které smažíme na pánvi. Hotové kuličky napichujeme párátkem na nakrájené plátky rohlíků.

Vejce s kaviárem

3 vejce natvrdo uvařená, 200 ml smetany ke šlehání, kaviár (čím víc tím líp), cibule
Ušleháme do tuha smetanu a jemně do ní vmícháme kaviár a trochu najemno nakrájené cibule. Vzniklou směs vložíme do mísy a podáváme obloženou čtvrtkami vajec doplněnou opečenými toasty.

Minicroissanty

300 g listového těsta (4x75 g), 250 g šunky, 24 oliv s papričkou, 250 g strouhaného tvrdého sýra, 1 žloutek, 2 lžíce smetany ke šlehání

Pláty listového těsta vyválíme na obdélníky a z každého nakrájíme 6 stejně velkých trojúhelníků. Na trojúhelníky kladem plátečky šunky, strouhaný sýr a jednu olivu. Croissanty srolujeme (začneme od širší strany). Klademe na plech vyložený pečícím papírem a potíráme směsí žloutku s trochou smetany. Pokud nám zbyl nějaký tvrdý sýr, můžeme je ještě posypat. Necháme upéct do zlatova.

28.12.2004 | Věra Růžičková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444