Sendvič z kuchyně Sapeli

Část obvodového rámu s upevněním závěsu do vlysové výztuhy u dveří Sapeli.

Část obvodového rámu s upevněním závěsu do vlysové výztuhy u dveří Sapeli.

Stavba dveřního křídla představuje v podstatě jednoduchou skládačku. Ovšem množství a především kvalita jednotlivých stavebních kostek se liší u jednotlivých výrobců. Nabízíme vám pohled pod pomyslnou pokličku výroby největšího českého výrobce dýhovaných dveří - společnosti Sapeli.

Mnohým z nás se při vyslovení slova sendvič začnou v ústech sbíhat sliny. Ovšem na sendviči, který vám dnes chceme představit, byste si stěží pochutnali. Jedná se totiž o slangový výraz pro běžně používanou vnitřní stavbu dveřního křídla. Tu zákazník na první pohled nevidí, ale přitom pro správnou funkčnost dveří je zásadní podmínkou. Kvalita vnitřní konstrukce dveří je předpokladem toho, co má dveřní křídlo v budoucnu vydržet, jinak řečeno jak velké zatížení dveře snesou.

 

Pojďme se podívat do výrobní kuchyně společnosti Sapeli, která za kvalitu svých dveří ručí v délce až pěti let.

 

U sendvičové konstrukce je dveřní křídlo složeno z několika vrstev. Při postupu od vnitřní části to jsou: obvodový rám, výplň, plášť a dekorační materiály.

 
Obvodový rám je vždy vyroben z masivního dřeva a jeho hlavní funkcí je zaručit stabilitu dveřního křídla, spolu s jeho tvarovou stálostí a tuhostí, včetně pevnosti závěsu. Pro posílení pevnosti závěsu nebo pro zvýšení stability dveří ve zkrutu mají dveře Sapeli navíc vždy vložené v podélných směrech výztuhy - vlysy z dřevotřískové desky, čímž je zaručena maximální pevnost závěsu. Tento krok většinou chybí ve výrobě levných dveří nabízených v supermarketech, u kterých je závěs umístěn pouze do obvodového rámu a při používání lehce dochází k jeho uvolnění vlivem vymačkání materiálu.

 
Do obvodového rámu je vkládána výplň a hlavní měrou se podílí na odolnosti dveřního křídla proti proražení, zvyšuje jeho tuhost a pevnost. Pro speciální dveře má specifické vlastnosti - odolnost proti požáru, klima vlastnosti či zvukovou odolnost. Při výrobě dveří se používají tři typy výplní rozlišené podle kvality a budoucího využití dveří: voština, odlehčená dřevotřísková deska s otvory a plná dřevotřísková deska.

 

VOŠTINA je vyrobena z tvrzeného papíru, který je vyztužený speciálním lepidlem a má tvar “včelího plástu“. Při použití tohoto materiálu jako vnitřní výplně je jasné, že od dveří nemůžeme očekávat vysoké kvalitativní vlastnosti v oblasti mechanické odolnosti nebo zvukoizolace. Délka životnosti dveří s voštinovou výplní závisí mimo jiné i na způsobu používání a ošetřování dveřního křídla. Dveře s touto konstrukcí jsou doporučovány především do místností se stabilními teplotními a vlhkostními podmínkami a minimální frekvencí používání. Jejich výhodou je velice nízká hmotnost a nízká cena. Společnost Sapeli tuto vnitřní výplň používá pouze u své modelové řady Standart a dveří s umělými povrchy v nejnižších cenových relacích.

Odlehčená výtlačně lisovaná deska. Foto - Sapeli

Část obvodového rámu s upevněním závěsu do vlysové výztuhy u dveří Sapeli.

ODLEHČENÁ VÝTLAČNĚ LISOVANÁ DŘEVOTŘÍSKOVÁ DESKA je vyrobena slisováním dřevních třísek a obsahuje různě velké otvory. Na velikosti otvorů závisí finální vlastnosti dveřního křídla. Oproti voštinové výplni podstatně vzrůstá mechanická odolnost, celkově se zvyšuje tuhost a pevnost dveřního křídla a odolnost proti zkroucení. Dveře vyplněné touto výplní plně postačují v běžných bytových prostorech se středním zatížením, ale jejich využití je možné i u hotelových nebo nemocničních pokojů, škol či kanceláří. V produkci Sapeli je tato výplň používána u 80% dýhovaných dveří.

 

PLNÁ VÝTLAČNĚ LISOVANÁ DŘEVOTŘÍSKOVÁ DESKA je deskou zcela bez otvorů s vysokými mechanickými, zvukově izolačními a protipožárními vlastnostmi. Má předpoklady pro další úpravy nutné pro zvýšení speciálních vlastností daných dveří – klima, RTG nebo zvuková odolnost či protipožární odolnost. V případě požadavků ze strany zákazníka na speciálně upravené dveře je vždy jako vnitřní výplň používána tato plná deska.  Kvalitní vlastnosti dveřního křídla tu jsou samozřejmě vykoupeny celkově vyšší hmotností oproti dveřím s odlehčenou deskou, ovšem vše je pojištěno ze strany výrobce speciálně posílenou vnitřní konstrukcí u obvodového rámu, kde běžně dodávané vlysové výztuhy mají také svoji speciální úpravu.


Vnitřní výplň z obou stran dveřního křídla uzavírá plášť, který se podílí na speciálních vlastnostech dveřního křídla jako je ochrana proti požáru, klima vlastnosti, zvuková odolnost dveří a zároveň podporuje mechanickou odolnost dveřního křídla, například proti proražení. Jeho tloušťka se liší v závislosti na typu dveří. U standardních dveří má jednoduchou konstrukci o síle 3 mm. U speciálních dveří jsou používány speciální pláště se sendvičovou konstrukcí o síle 4,2 – 5,4 mm, kterými mohou být například RTG pláště s olověnou vrstvou pro RTG dveře.

 

Vlastní povrch dveří tvoří dekorační materiály, které uzavírají dveřní křídlo na jeho povrchu. Tyto materiály rozhodují o povrchových vlastnostech dveří, jako například o odolnosti proti místnímu tlaku a proražení nebo otěru. U dveří Sapeli si zákazníci mohou vybrat ze čtyř základních typů povrchů: dýhou, folií, barvou a CPL či HPL laminátem.

Detail výřezu pro sklo. Foto - Sapeli

Část obvodového rámu s upevněním závěsu do vlysové výztuhy u dveří Sapeli.

Povrch barvený nebo foliovaný patří k nižší cenové hladině a jeho životnost je spíše kratší. Nejpoužívanějším a také nejběžnějším povrchem u dveří Sapeli je dýha, kterou dnešní technologie umožňují vyrobit v mnohých druzích dřevin od klasického buku, dubu, přes módnější třešeň či hrušeň, až po exotické zebrano, bubinga, wenge či padouk...


Dveře s povrchem CPL nebo HPL laminátem patří k těm nejodolnějším, a proto bývají používány pro vysoce zatížené prostory. CPL je střednětlaký laminát s vysokou odolností proti otěru a sílou 0,2 mm. HPL je vysokotlaký laminát s velkou tvrdostí povrchu v síle 0,8 mm, používaný do extrémně namáhaných prostor zdravotnických nebo školských zařízení nebo v současných super a hypermarketech.

 

PROSKLENÉ MODELY
Vnitřní skladba prosklených modelů je přizpůsobena pozdějšímu vyříznutí vnitřní výplně a vložení skla s rámečkem. Do okrajových částí budoucích skleněných výplní se vždy používá plná výplňová dřevotřísková deska, která zajistí pevné uchycení rámečku pro sklo.

 

S ohledem k budoucí funkci a vlastnostem dveří se volí i druh skleněné výplně. Pro běžné modely dveří se používají skla standardní síly 4 – 5 mm. Do speciálních dveří, jako jsou protipožární, zvukově izolační dveře nebo dveře Harmonie a Fantazie, se používají také speciálně upravená skla, například skla kalená (jsou až 5x odolnější než skla běžně používaná), skla s folií nebo skla tepelně zpracovaná. Na místě je zde dodat, že Sapeli vytvoří model dveří přesně na přání zákazníka, což znamená v případě skel možnost výběru z více jak sta typů.

Představený konstrukční postup platí u běžné většiny vyráběných dveří, ovšem na způsobu jeho provedení záleží, zda dveře zůstanou plně funkční a vydrží být dveřmi co nejdelší dobu. Používání VL vlysů v konstrukci dveřního křídla je dalším dokladem vysoké kvality dveří Sapeli.

04.07.2006 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444