Sedmero útulného interiéru

Bydlíte v současném bytě již nějakou dobu a přesto se zde stále necítíte jako doma? S pomocí těchto sedmi tipů vytvoříte v interiéru útulnou atmosféru, aniž byste museli utrácet za bytového designéra.

Textilie

Textilní prvky jako přehozy, záclony, závěsy či kusové koberce jsou poměrně nízkou investicí, dokážou však zcela změnit dojem z místnosti. Důležité je ovšem volit je v podobných barvách, jinak by interiér mohl působit neuspořádaně. Nejvhodnější jsou přírodní a světlé odstíny šedé, hnědé či krémové. Co se záclon a závěsů týče, vsaďte na délku až na zem, což místnost opticky prodlouží. Koberce poté doporučujeme vybírat přímo v kamenných prodejnách, kde si je můžete osahat a porovnat jednotlivé barvy a také rozměr. „Rozměr kusových koberců je vhodné volit dle velikosti místnosti a rozmístění nábytku. Neměl by totiž například zasahovat pod stůl, ale z estetického hlediska je lepší, když je umístěn do volného prostoru, například před pohovku nebo před televizi,“ říká Renata Stuchlíková, odbornice na prodej podlahových krytin z Koberce Trend.
 

Osvětlení

Doby, kdy se do místností dávalo jen jedno centrální osvětlení, jsou dávno pryč. Nyní již většina lidí pochopila, že to je právě světlo, které tvoří atmosféru a neslouží jen k tomu, abyste večery netrávili potmě. Kromě klasického lustru tak můžete do obývacího pokoje a ložnice umístit klidně dvě až tři lampy. V době Vánoc se zároveň nabízí využít nejrůznějších světýlek do oken a samozřejmě i svíček. V kurzu jsou také barevné led diody, které lze umístit do poliček nebo klidně i na kuchyňskou linku.
 

Květiny

Květiny jsou nedílnou součástí každého interiéru a při jejich výběru se fantazii meze nekladou. Při výběru květin v květináči ovšem myslete na to, jaké podmínky by květina měla k životu mít a zda jste schopni je zajistit. Vyjímají se však na poličkách, na parapetu nebo je lze zavěsit ke stropu. Můžete je zároveň obměňovat spolu s ročním obdobím a doporučujeme taktéž pravidelně kupovat květiny řezané, které naaranžujete do vázy.
 

Obrazy a fotografie

Pravda je taková, že všeho moc škodí a u obrazů to platí dvojnásob. Je tak vhodné je koncentrovat pouze na jednu stěnu a jednotlivé styly obrazů nepřekombinovat. Zároveň je lepší zvolit pouze jeden druh rámečků, abyste měli jistotu, že výsledný efekt nebude působit přeplácaně.
 

Barvy zdí

Ještě před pár lety byly v módě syté barvy zdí, které bylo poměrně těžké zkombinovat. Nyní jsou ovšem hitem krémové a světlé barvy v kombinaci s bílou, které interiér provzdušní a opticky zvětší. V každé místnosti by zároveň měly být maximálně dvě barvy, přičemž bílá by měla převládat. Jakákoli barva by se ovšem nikdy neměla používat ojediněle a vždy je dobré ji zopakovat v menším množství i někde jinde, třeba na květináčích nebo na koberci.
 

Dekorace

S dekoracemi je poměrně lehké šlápnout vedle. Zde ovšem platí pravidlo, že všeho moc škodí. Pokud tedy víte, že je nákup různých ozdob vaším koníčkem, zkuste toto hobby ukočírovat a před koupí vždy promýšlejte, kam se daná dekorace bude hodit. V důsledku byste totiž mohli dopadnout tak, že budete mít všude něco a interiér bude působit neuspořádaně. I u dekorací zároveň doporučujeme volit takové, které ladí s ročním obdobím. Na jaře a v létě tak budou hrát prim čerstvé květiny a svěží barvy, na podzim využijte hnědé, oranžové a žluté barvy, okrasných dýní, šípků, šišek či kaštanů a v zimě si vyhrajte s dekorací vánoční.
 

Drobný nábytek

Nejrůznější stolky, poličky či taburety se sice nehodí do interiérů čistě minimalistických, pokud ovšem toužíte po útulném bytě, kde na vás dýchne domácí atmosféra, bez těchto kousků nábytku se neobejdete. Zkuste tak navštívit nejbližší vetešnictví, kde kolikrát najdete ty pravé poklady. Držte se ovšem jednoho materiálu či podobných barev v místnosti, aby nebyl výsledný efekt rušivý.
03.01.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444