Se zemními vruty si postavíte základy jako stavebnici

Postavit si základy pro zahradní domek za dvě hodiny? To není sen, ale skutečnost. Umožňují to zemní vruty, s nimiž můžete ukotvit do země jakoukoli stavbu velmi rychle, snadno a bez vody. Navíc jednoduše vyrovnáte i svažitý terén. A když se rozhodnete stavbu změnit, můžete vruty vytáhnout a použít znovu. Z betonu už se pak stává jen dávno zapomenutá noční můra… Poradíme vám, jak vruty vybírat i použít.

Postavte si vlastní vrut

Zemní vrut se nápadně podobá svým drobnějším příbuzným, které používáme do dřeva nebo do zdi. Díky ostré špičce a pravidelné šroubovici se hladce zavrtá do hlíny, tu zhutní a odolá tak přirozeným pohybům půdy.

Kromě běžných zemních vrutů s již pevnými patkami existuje nastavitelný systém, který umožňuje poskládat si vrut podle potřeby. Základ tvoří jednoduchý vrut délky 50 nebo 60 cm, který můžete ještě prodloužit o nástavec. Celé to doplňují samostatné patky různých tvarů.

Vše do sebe snadno namontujete díky bajonetovému spoji (vsunete, pootočíte a zajistíte šrouby). A pokud budete jednou vyměňovat třeba dětskou sestavu za zahradní domek a budete proto potřebovat jiný typ uchycení, stačí vyměnit patku, a ne celý vrut.
 

Různé stavby, různé patky

Patky se liší podle toho, co vlastně mají ukotvovat. Když stavíte pergolu (tedy svislé dřevěné hranoly), použijte patku ve tvaru U, do níž se hranol zasune a upevní. Méně vidět pak bude patka tvaru T, jejíž dřík se schová ve dřevě.

Pro vodorovné trámy a kovové nosníky zase slouží patka s šestihrannou hlavou. Nebo stačí použít samostatný zemní vrut, do kterého vložíte vnitřní víko. Na to se dřevo napíchne a připevní vruty.

Nejjednodušší situace je s tyčemi a trubkami, třeba u plotu nebo sušáku na prádlo. Tam postačí jen zemní vrut a ostrohranný granulát. Tyč do vrutu vsadíte a obsypete granulátem, který zajistí, že ta se ani nepohne. Další variantou jsou plastové redukce pro užší trubky nebo patka se závity. Užitečnou vychytávkou je kloubové víko pro uchycení lan.

Délku přizpůsobte potřebám stavby

Důležitou roli při výběru hraje i délka vrutu. Ta se odvíjí jak od nosnosti, tak od typu půdy. Do měkkých půd a pro těžší stavby potřebujete delší vruty. Nosnost vrutů dlouhých 50-65 centimetrů se pohybuje mezi 200-300 kg. U těžkých půd vás zavrtání bude stát více úsilí, usnadnit si ho můžete nalitím vody do místa vrtu. Nikdy se však nepouštějte do kotvení v mokřinách a bažinatých půdách, tam nepomůže vůbec nic.

Se zemními vruty si poradí každý

Na zavrtání jednoho zemního vrutu vám postačí pár minut. Pomůže vám v tom roxor, který protáhnete koncovou patkou a otáčením po směru hodinových ručiček vrut postupně zašroubujete do hlíny. Pro více vrutů už se vyplatí zapůjčit v železářství vrtací kříž, který umožňuje větší páku. Abyste vrut zavrtali rovně, připevněte na něj kloubovou vodováhu s magnety. Tak budete moct stále kontrolovat stav.

Pár tipů na závěr:

  • Předem si projděte plány pozemku, abyste se ujistili, že se neprovrtáte do inženýrských sítí.
  • Pokud narazíte na kámen nebo jinou překážku, předvrtejte si místo SDS vrtákem (o průměru 20-30 mm), vrut pak zavrtáte snáz. To můžete ostatně provést i na běžném podloží, vrut pak bude mít při šroubování jistější vedení.
  • Jestli potřebujete stavět u zdi, snažte se udržet odstup alespoň 40 cm (ideální je 60 cm) od ní.
21.05.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444